Celebrul investitor Michael Burry, renumit pentru filmul „The Big Short”, pariază împotriva lui Musk și a Tesla

485

Michael Burry, investitorul care a devenit celebru pentru că a câștigat miliarde de dolari din pariuri împotriva titlurilor ipotecare în timpul crizei financiare, a făcut un pariu considerabil împotriva companiei Tesla Inc. a lui Elon Musk.

Scion Asset Management a lui Burry deținea opțiuni de vânzare depreciative împotriva a 800.100 de acțiuni ale producătorului de mașini electrice la 31 martie, potrivit unui document de reglementare depus luni. Opțiunile de vânzare la vedere oferă Scion dreptul de a vinde acțiunile Tesla la sau înainte de o dată viitoare neidentificată.

Acțiunile Tesla au închis la un maxim istoric de 883,09 dolari pe 26 ianuarie, după ce un an de creștere a propulsat acțiunile cu aproape 700%. Până la sfârșitul lunii martie, a pierdut un sfert din valoare, iar la închiderea de luni a scăzut cu 35% față de vârf.

Pariul împotriva Tesla nu este primul pe care îl face Burry. El l-a sfătuit, de asemenea, pe Musk să vândă acțiuni pentru a strânge capital în timp ce acțiunile sale, aflate atunci într-o cursă toridă de la minimele pandemiei, se aflau la niveluri pe care Burry le-a numit „ridicole”.

Tesla a obținut un profit record în primul trimestru, a ocolit o penurie de cipuri în industrie, și-a îmbunătățit producția și chiar a făcut bani din Bitcoin, au arătat rezultatele sale la sfârșitul lunii aprilie. Cu toate acestea, acțiunile au scăzut ca semn al așteptărilor mari cu care se confruntă acum compania. Printre chichițele analiștilor: Tesla nu a oferit o estimare specifică pentru livrările de vehicule în 2021.

Este imposibil de știut când a făcut Burry pariurile împotriva Tesla, la ce preț sunt în bani și cât a plătit firma pentru ele. Documentul, o prezentare trimestrială a deținerilor cerută fondurilor de hedging de o anumită mărime, spune că poziția valora 534 de milioane de dolari – o sumă obținută probabil prin înmulțirea prețului acțiunilor Tesla la 31 martie cu numărul de acțiuni împotriva cărora Scion a pariat.

„Tesla a scăzut cu 14% de la sfârșitul primului trimestru, deci, în ansamblu, aceste opțiuni de vânzare au fost profitabile, deși este imposibil de știut cu siguranță”, a declarat Steve Sosnick, strateg șef la Interactive Brokers LLC. „El exprimă tipul de scepticism pe care mulți îl au în privința Tesla. Ar trebui să cred că a acumulat diverse opțiuni Tesla la diverse niveluri de preț, iar unele dintre ele probabil au expirat”.

Burry a fost interpretat de Christian Bale în versiunea cinematografică a best-sellerului lui Michael Lewis despre criza financiară din 2008, „The Big Short”.

SURSĂbloomberg