Compania Te-Rox Prod din Pașcani, adusă de Doina Cepalis, una dintre cele mai mari antreprenoare din România, în Topul producătorilor de centuri de siguranță, huse și scaune auto pentru copii din Europa, este vândută grupului suedez Holmbergs Safety Systems, unul dintre cele mai importante nume în domeniu, cu fabrici în Europa, Hong Kong, SUA și China și vânzări anuale de peste 40 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.

La finele anului 2018, Doina Cepalis a transferat fiicei sale, Roxana Cepalis (33 de ani), un pachet de 25% din acțiunile firmei. Fiica era deja în structura acționariatului, cu o participație de 0,057%. Acum, întregul pachet de acțiuni este vândut grupului suedez Holmbergs. Transferul participației va produce efecte, conform legii, doar după expirarea termenului de opoziție și îndeplinirea oricăror altor condiții.

Doina Cepalis spunea anterior că este în negocieri cu un fond de investiții, pe care nu l-a nominalizat, vorbind însă doar despre cedarea unei participații minoritare pentru dezvoltarea firmei, nu a întregului business, cum a fost semnat acum. În primăvara anului trecut, Doina Cepalis a intrat pe piața imobiliară, lansând la Iași, în comuna Miroslava, construcția a 140 de case.

Înființată în aprilie 2007, cu doar 10 angajați și un capital de 10.000 de euro, Te-Rox Prod a pornit prin a produce huse pentru scaune auto de copii și centuri de siguranță în sistem lohn pentru compania franceză Team Tex. În 2008 a renunțat la producția lohn, fabrica începând să exporte produse sub propriul nume, iar performanțele economine înregistrare de firmă în anii ce au urmat pot fi calificate drept „exotice” pentru România, reușind să se impună la nivel mondial în nișa producătorilor de echipamente de siguranță pentru copii. În prezent, grupul de firme Te-Rox are 4 puncte de lucru în regiunea Moldova. Anul trecut, cu peste 720 de angajați, compania a avut afaceri de 87,2 milioane lei și un profit net de aproape 1 milion de lei. Holmbergs, cu sediul în Halmstad, a fost fondat în 1938 în Suedia și a început să fabrice componente pentru centurile de siguranță încă din anii 1950. La acest moment, cu 460 de angajați, grupul este controlat de fondul de investiții FSN Capital, cea mai importantă firmă de investiții din nordul Europei. În ianuarie 2018, Holmbergs a achiziționat compania austriacă Fasching Safety Belts, furnizor de centuri de siguranță pentru autobuze și autocare.