Cetățenii UE care locuiesc și lucrează în Regatul Unit au dezvăluit cum sunt întâmpinați cu suspiciune și amenințări că li se va refuza intrarea la frontiera britanică pentru prima dată în viața lor, alimentând noi temeri că funcționarii de la forțele de frontieră nu au fost instruiți cu privire la noile norme Brexit.

Wolfgang, un cetățean german care conduce o afacere în domeniul IT, a fost reținut pe aeroportul Heathrow, deși avea pe drum dovada statutului de stabilit, a permisului de ședere pe termen nelimitat și un pașaport britanic.

El este furios că drepturile sale au fost suspendate după bunul plac al unui oficial al Forțelor de Frontieră.

“Am statutul de stabilit / rezident-settled”, a declarat el. “Am permis de ședere pe termen nelimitat. Sunt pe cale să devin cetățean britanic. Cum se face că un funcționar de frontieră cu o bifă poate suspenda aceste drepturi?”.

“Ca să fiu sincer, acum evit să mă întorc în Marea Britanie până când îmi voi obține pașaportul britanic”, a declarat Wolfgang din Germania. “Plătesc o sumă mare de impozite acolo, nu am folosit niciodată serviciul de sănătate, contribui la economie, am proprietăți acolo. Londra este orașul meu preferat din lume, dar nu am niciun document care să arate că pot rămâne acolo”, a spus el, referindu-se la faptul că guvernul a votat împotriva acordării unui card de rezidență cetățenilor UE pe care să îl arate angajatorilor, proprietarilor sau agenților de frontieră.

“Ei trebuie să furnizeze un document care să garanteze că acesta este un statut irevocabil, cu excepția cazului în care ai comis un fel de infracțiune penală majoră”, a spus Wolfgang.

Hilary Benn, deputat laburist și fost președinte al comisiei selecte pentru Brexit a Camerei Comunelor, acum dizolvată, a declarat că cazuri precum cel al lui Wolfgang ridică îngrijorări cu privire la ceea ce îi așteaptă pe cei 4,9 milioane de cetățeni UE cărora li s-a acordat deja statutul de stabilit sau pre-stabilit, mai ales că aceștia încep să se întoarcă din vizitele în țările lor de naștere atunci când vor fi ridicate restricțiile Covid.

“Este îngrijorător să auzim că se întâmplă astfel de incidente. Ministerul de Interne trebuie să se asigure că tot personalul Forțelor de Frontieră este pe deplin instruit în ceea ce privește aplicarea noilor reguli.”

Referindu-se la un nou organism Brexit înființat în ianuarie pentru a proteja drepturile cetățenilor UE, Benn a adăugat: “Este un lucru pe care Autoritatea independentă de monitorizare trebuie să îl analizeze.”

Printre celelalte cazuri se numără și cel al lui Antonio, un lucrător spaniol de la o companie aeriană care a fost pus să aștepte 45 de minute la Gatwick, în timp ce funcționarii de frontieră încercau să decidă dacă mințea atunci când le-a spus că are statut de pre-stabilit.

El a spus: “Pașaportul meu nu era asociat cu statutul de stabilit. Când le-am spus că asta se datorează faptului că am depus cererea folosind cartea mea de identitate, care era perfect acceptabilă pentru Ministerul de Interne, mi-au spus că aceste cărți de identitate nu mai sunt acceptate la frontieră.”

A fost lăsat să treacă doar după ce a prezentat legitimația de la compania aeriană și programul însoțitorului de zbor pentru a dovedi că nu este un migrant ilegal.

“Din cauza meseriei mele, am zburat spre multe destinații și am trecut prin controale de frontieră în diferite țări. Am simțit că am aterizat într-un stat inamic oarecare.

“Este pentru prima dată când m-am simțit intimidat de un ofițer de poliție care mi-a pus întrebări doar pentru că sunt un străin care trăiește în Marea Britanie”, a adăugat el.

Nici pentru nou-veniții cu vize de muncă nu este floare la ureche.

Un italian, sosit pentru un nou loc de muncă la o bancă britanică de top, s-a confruntat cu funcționari care nu cunoșteau bine regulile atunci când a aterizat pe aeroportul London City.

Marco a fost reținut timp de câteva ore, în timp ce funcționarii de frontieră, care îi refuzaseră cererea de a ștampila data sosirii pe pașaportul său, au analizat o scrisoare a avocatului său care îi spunea că are nevoie de marcajul oficial pe pașaport pentru a se putea angaja.

“Am fost escortat într-o sală de așteptare. După aproape trei ore, am fost chemat de un ofițer care mi-a explicat că era “o zonă gri”, deoarece viza mea fusese emisă în format electronic și guvernul nu a dat nicio îndrumare cu privire la modul în care acest lucru va fi recunoscut/înregistrat oficial pe pașaport”, a declarat Marco.

Când a sosit la noul său loc de muncă, primul lucru pe care departamentul de resurse umane l-a cerut a fost ștampila de pe pașaportul său pentru verificarea “dreptului de a lucra”.

Cazul lui Marco este unul dintre cele șase cazuri aduse la cunoștința cotidianului The Guardian, care a relatat cum o altă cohortă de cetățeni UE – cei care sosesc în vizită sau în căutarea unui loc de muncă – au fost încătușați, închiși și li s-au luat obiectele personale înainte de a fi deportați.