Reportaj The Guardian. Cetățenii UE care ajung în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, fără a avea vize, sunt închiși în centre pentru imigranți și ulterior expulzați, deși regulile post-Brexit permit participarea la interviuri chiar și pentru cei ce nu au astfel de vize de muncă.

The Guardian prezintă povestea unor persoane venite din Spania, Italia, Franța, Bulgaria, Cehia, Portugalia și Grecia pentru interviuri de angajare, care au fost reținute pe aeroporturi sau în centre pentru imigranți din apropierea aeroporturilor și apoi expulzate. Concret, potrivit publicației britanice, mai mulți cetățeni europeni, majoritatea femei, au fost reținuți, săptămâna trecută, peste 48 de ore și expulzați doar de pe aeroportul din Gatwick. Alții au fost trimiși la două ore de mers cu mașina la centrul de detenție Yarl’s Wood din Bedfordshire, unde din cauza unei suspiciuni de Covid, au fost ținuți în izolare strictă.

De asemenea, un cetățean francez a fost reținut recent pe aeroportul din Edinburgh timp de 48 de ore, iar ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie a confirmat că cetățeni bulgari au fost reținuți în centre pentru imigranți. Oficialul a făcut apel ca cetățenii aflați în astfel de situații să-și poată contacta ambasadele. Oamenii spun că autoritățile britanice nu au ținut cont de faptul că aveau plătit bilet de întoarcere și că au completat formularul de călătorie cerut de guvern, în care au explicat motivele călătoriei, inclusiv faptul că după obținerea unui loc de muncă s-ar fi întors în țările de origine în așteptarea vizei de muncă.

Luke Piper, fost avocat pentru imigrație, și care acum lucrează pentru un grup care monitorizează tratamentul post-Brexit al cetățenilor UE din Marea Britanie, a declarat că regulile sunt confuze și a acuzat Poliția de Frontieră că este excesiv de agresivă. “Nu este absolut necesar să trimiți pe cineva la Yarl’s Wood dacă poate rămâne cu familia până la expulzare“, a spus el.

María, în vârstă de 25 de ani, din Valencia, a spus că, la fel ca mulți dintre cei reținuți, a crezut că este liberă să exploreze piața muncii cel puțin până în octombrie, mai ales că a trăit și a lucrat în Marea Britanie o perioadă lungă de timp înainte. María a spus că, atunci când oficialii Forței de Frontieră de la Gatwick au spus că o vor expulza, s-a oferit să plătească un zbor spre casă în aceeași zi. În schimb, a fost trimisă în Yarl’s Wood, unde a petrecut “trei zile neliniștite”. 

Când The Guardian a contactat-o prima dată pe María, vineri, ea era la Yarl’s Wood și a declarat că sunt șanse mari să fi intrat în contact cu persoane cu Covid. Mai târziu în acea zi, a fost eliberată și i s-a ordonat să stea în carantină la casa surorii sale din Bexleyheath, dar oficialii Forței de Frontieră i-au păstrat pașaportul.

Eugenia, o tânără de 24 de ani din nordul Spaniei, a ajuns duminică, 2 mai, la Gatwick cu un zbor din Bilbao. Ea intenționa să caute o ofertă de muncă, să plece acasă pentru a solicita o viză și apoi să se întoarcă să locuiască cu iubitul ei spaniol, un lucrător la NHS care se află în Marea Britanie de patru ani. “Am avut un bilet de întoarcere și am completat un formular de călătorie online în care am explicat toate acestea”, a spus ea. La Gatwick, Eugeniei i s-a luat telefonul mobil și a fost încuiată într-o cameră timp de 24 de ore, dormind pe un pat pliabil cu alte șase persoane. Ulterior, a fost urcată într-un avion cu destinația Barcelona. 

“Printre noi era o fată din Cehia extrem de speriată. La fel ca mine, ea știa că nu putem începe munca imediat, dar că putem căuta locuri de muncă și ne putem întoarce în Marea Britanie după obținerea vizei. Când s-a oferit să plătească pentru un zbor de întoarcere la Praga, ei au spus că nu sunt de acord și că o trimit în Mexic, deoarece de acolo a venit”, a declarat Eugenia.

Opt deputați europeni au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-și exprima îngrijorarea că abordarea autorităților britanice “încalcă spiritul acordului Brexit”. “Trimiterea tinerilor cetățeni ai UE în centrele de detenție pentru imigranți este extrem de disproporționată și încalcă spiritul de bună cooperare la care ne-am aștepta”, a declarat Dacian Cioloș, unul dintre semnatarii scrisorii. 

Ministerul britanic de Interne a declarat că noile reguli sunt clare și pot fi verificate cu ușurință online. Cu toate acestea, regulile despre care vorbește Ministerul afirmă în mod explicit că vizitatorii fără vize de muncă pot participa la întâlniri, conferințe, seminarii, interviuri și pot negocia și semna oferte și contracte.

“Ministerul trebuie să explice de ce explorarea pieței muncii sau participarea la un interviu justifică refuzul intrării cetățenilor din Spațiul Economic European în Marea Britanie, deși regulile permit participarea la interviuri”, transmite un ONG specializat în drepturile imigranților. Oficialii spanioli au declarat că monitorizează situația și un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că este îngrijorat de “condițiile și durata reținerii”, adăugând în același timp că “un număr mic de cetățeni ai UE” par să fi fost afectați.

Ministerul britanic de Interne nu a publicat date despre aceste rețineri la frontieră de la oficializiarea Brexit, rămânând neclar câți dintre cei reținuți au putut sau au dorit să contacteze consulatele țărilor din care provin.

Peste 30 de cetățeni europeni, printre care și mai mulți români, au fost reținuți de autoritățile britanice și plasați în centre de detenție pentru imigranți fără acces la comunicații, pentru că nu aveau vize de muncă, potrivit unei anchete Politico. Delegația USR PLUS în Parlamentul European au cerut Comisiei Europene printr-o scrisoare oficială acțiuni urgente pentru clarificarea situației.

E vorba despre cetățeni din Germania, Grecia, Italia, Spania și România care au declarat că vor să muncească în Marea Britanie, fără să știe că e nevoie de un permis special în acest sens după Brexit.

Ei sunt ținuți de autoritățile britanice în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile, potrivit Politico, care scrie că ambasadele din Londra ale statelor respective încearcă să le ofere acestora asistență consulară.

”Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE. Aceștia sunt ținuți zile întregi în centre pentru imigranți fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile. Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, declară Alin Mituța, eurodeputat USR PLUS și inițiatorul scrisorii către Comisie.

Reținerea cetățenilor tineri ai UE care ajung în Marea Britanie pentru locuri de muncă de vară și care nu sunt informați cu privire la noile condiții de intrare, nu este în conformitate cu spiritul de bună cooperare clamat atât de Marea Britanie cât și de Uniunea Europeană în negocierile din ultimi ani, arată USR PLUS.