Legislatorii progresiști contestă bugetul masiv al SUA pentru apărare, despre care oficialii spun că este necesar în contextul concurenței cu China.

La câteva luni după ce administrația președintelui american Joe Biden a retras ultimele trupe americane din Afganistan, ca parte a promisiunii sale de a pune capăt “războaielor veșnice” din această țară, Congresul Statelor Unite a aprobat un buget pentru apărare de 777,7 miliarde de dolari, o creștere de cinci procente față de anul trecut.

Senatul a adoptat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, legea bugetului, cu un vot de 89 la 10, după ce Camera Reprezentanților a SUA a aprobat legislația săptămâna trecută.

În timp ce măsura a fost salutată de membri importanți ai partidelor democrat și republican ca o realizare bipartizană, legislatorii progresiști și grupurile de susținere pun sub semnul întrebării prețul enorm al bugetului – și critică factorii de decizie politică care l-au justificat prin faptul că au indicat intensificarea concurenței cu China.

“În ultimii 20 de ani, am auzit că amenințarea teroristă a justificat un buget în continuă expansiune pentru Pentagon”, a declarat Stephen Miles, director executiv al organizației Win Without War, un grup cu sediul la Washington DC care militează pentru o politică externă americană mai progresistă.

“Pe măsură ce războiul din Afganistan s-a încheiat și atenția s-a îndreptat către China, auzim acum că această amenințare justifică acest lucru”, a declarat Miles pentru Al Jazeera.

Mai mulți legislatori americani au citat contracararea Chinei ca fiind o prioritate principală în bugetul apărării, cunoscut oficial sub numele de National Defense Authorization Act (NDAA).

Deputata Elaine Luria, o democrată conservatoare, a declarat pe Twitter la 7 decembrie că legislația “face investiții critice în apărarea noastră națională și ia măsuri importante pentru a contracara amenințarea unei Chine în ascensiune”.

În unele cazuri, impulsul de a se concentra asupra Chinei a luat un ton mai alarmist. “Amenințarea pe care o reprezintă armata chineză nu este o amenințare îndepărtată; nu este ceva care s-ar putea întâmpla în 2030, 2035 sau cândva în viitor”, a declarat în aprilie senatorul republican de top Jim Inhofe, avertizând împotriva reducerilor cheltuielilor pentru apărare. “Este o problemă cu care ne confruntăm astăzi. Chiar acum. Se înrăutățește doar în timp”, a spus el.

Legăturile dintre Beijing și Washington s-au deteriorat pe fondul numeroaselor puncte de tensiune din ultimii ani, inclusiv un război comercial în timpul președinției lui Donald Trump și o presiune continuă a SUA împotriva influenței crescânde a Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Guvernul chinez a criticat relațiile SUA cu Taiwan, o insulă autonomă pe care China o consideră proprie, și a criticat încercările Washingtonului de a aprofunda alianțele cu vecinii săi, inclusiv un efort recent de a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară.

Între timp, SUA au acuzat China de comiterea unui “genocid” împotriva musulmanilor uiguri din regiunea vestică a țării, Xinjiang, iar Washingtonul a anunțat recent un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, citând abuzurile “flagrante” ale Chinei în domeniul drepturilor omului.

Dar oficialii din ambele țări spun că încearcă să coopereze în ceea ce privește provocările comune, cum ar fi încălzirea globală și vaccinările COVID-19, gestionând în același timp competiția pentru a evita noi tensiuni.

Cu toate acestea, administrația Biden a citat în mod explicit China atunci când a solicitat în luna mai un buget de 753 de miliarde de dolari pentru apărare. “Pentru a apăra națiunea, în acest buget, departamentul adoptă o abordare clară față de Beijing și oferă investițiile necesare pentru a da prioritate Chinei ca fiind provocarea noastră de ritm”, a declarat atunci secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks.

Congresul a sfârșit prin a acorda administrației Biden cu aproximativ 24 de miliarde de dolari mai mult decât a cerut, ducând cheltuielile anuale pentru apărare peste cel mai recent vârf de 740 de miliarde de dolari atins în ultimul an de mandat al lui Trump.