China a depășit SUA ca cel mai mare partener comercial al UE. Importurile pe care țările europene le fac din China sunt acum cât cele din SUA, UK și Rusia la un loc

401

China a depășit SUA ca cel mai mare partener comercial al UE. Importurile pe care țările europene le fac din China au explodat în 2021, depășind nivelul din 2019. Sunt acum cât cele din SUA, UK și Rusia la un loc, pe fondul prăbușirii importurilor din Marea Britanie.

Luând în calcul comerțul internațional (exporturi și importuri însumate), Eurostat anunță că în 2021 China a depășit SUA, ca cel mai mare partener comercial al UE. Vestea nu este nicicum una bună, având în vedere faptul că țările europene au un export mare către SUA, care a crescut marginal, și importă masiv din China, iar în 2021, nivelul a crescut cu patru procente față de cel anterior pandemiei, puțin mai mult decât nivelul cu care au scăzut importurile din Marea Britanie (3,4%), pe fondul Brexit.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2021, valoarea exporturilor de bunuri ale UE către țările din afara UE a fost ușor peste nivelul înregistrat în primul trimestru din 2019, dar ritmul de creștere al importurilor blocului comunitar a fost mult mai mare.

Drept urmare, excedentul comercial al UE (diferența dintre exporturi și importuri) a scăzut de la 46 miliarde de Euro în 2019 la 29 miliarde Euro în 2021.