China a depășit Franța, pentru primele nouă luni din acest an, și a devenit a doua piață de export a Germaniei, după SUA. Ținând cont de dinamică și de evoluția cererii pentru ultimele trei luni din an, este foarte probabil că China să devină piață numărul 1 pentru produsele și serviciile germane până la finele anului.

Producătorul german de roboți industriali Hahn Automation intenționează să investească milioane de euro în noi fabrici din China în următorii trei ani, dornici să valorifice o economie care revine mai rapid decât altele din criza COVID-19.

„Dacă vrem să creștem odată cu piața chineză, trebuie să producem acolo”, a declarat directorul executiv Frank Konrad despre impulsul investițional, menit să ocolească obstacolele din exportul chinez în ceea ce Beijing consideră un sector strategic. „Obiectivul nostru este să realizăm până la 25% din vânzările noastre în China până în 2025”, a declarat el pentru Reuters, față de aproximativ 10% acum.

Dar, deși revenirea economiei chinezești poate fi o veste bună pentru companii precum Hahn, aceasta complică eforturile guvernului cancelarului Angela Merkel pentru a diversifica relațiile comerciale și a face Germania mai puțin dependentă de creșterea superputerii asiatice.

În ciuda îngrijorărilor Berlinului, industria germană aprofundează legăturile cu China, care a luptat împotriva pandemiei cu măsuri mai stricte decât alte țări, a ieșit din primul blocaj mai devreme și a văzut cererea revenind mai repede.

Olaf Kiesewetter, CEO al furnizorului de senzori auto UST din Turingia, în estul Germaniei, împărtășește aceeași ambiție de a realiza 25% din vânzări în China.

“Observăm clar că China a ieșit din criză deja”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că China a devenit deja cea mai mare piață de export a UST în afara Uniunii Europene în urmă cu câțiva ani, reprezentând 15% din vânzări. „Fără China, afacerea noastră în trimestrul trei nu ar fi fost atât de bună. Așadar, nu există nicio îndoială că ne simțim mai bine datorită Chinei.

”Astfel de schimbări către o mai mare dependență de piața chineză sunt contrare impulsului de diversificare a comerțului din Berlin, care poate fi urmărit de la preluarea chineză a companiei bavareze de robotică Kuka în 2016 – un pas descris de oficialii germani ca un apel de trezire pentru a începe vizionarea Chinei ca un concurent serios.

Cu toate acestea, aceleași realități cu care se confruntă Konrad și Kiesewetter în acest an se desfășoară pe scară mai largă, iar cele două țări au devenit mai mult legate între ele.

În ceea ce privește destinațiile de top pentru exporturile germane în funcție de valoare, China a depășit Franța în primele nouă luni ale anului 2020 și s-a apropiat de Statele Unite, au arătat datele de la Biroul Federal de Statistică compilate pentru Reuters. Un înalt oficial a declarat pentru Reuters că, având în vedere cele mai recente tendințe comerciale și de creștere, China va depăși probabil Statele Unite până la sfârșitul anului, pentru a deveni principalul partener comercial al Germaniei.

Germania, puterea economică a Europei, se zbate sub un al doilea val de COVID-19 și se estimează că economia sa va scădea cu un record de 6% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional. China se așteaptă să fie singura economie majoră care să raporteze creșterea în acest an, cu o rată de expansiune preconizată de 1,9%. Se așteaptă ca Germania să revină în 2021, dar creșterea sa prognozată de 4,2% rămâne în continuare cu prognozele globale ale FMI de 5,2% și este în jur de jumătate din cea prognozată de 8,2% a Chinei.

“Observăm iesirea din ce în ce mai puternică a Chinei din criză, cel puțin deocamdată”, a spus Stefan Mair, unul dintre realizatorii unui document de strategie publicat de asociația industriala BDI anul trecut, care a încurajat Berlinul și Bruxellesul să își întărească abordarea față de Beijing. “China a devenit și mai importantă pentru Germania din punct de vedere economic de la începutul anului”, a spus Mair, care conduce din octombrie grupul de reflecție politic SWP.