China a anunțat că oferă Afganistanului un ajutor de urgență în valoare de cel puțin 31 de milioane de dolari, inclusiv vaccinuri împotriva coronavirusului, în timp ce talibanii au dezvăluit membrii noului său guvern.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a făcut acest anunț miercuri, în timpul unei întâlniri cu miniștrii de externe din țările vecine Afganistanului, printre care Pakistan, Iran, Tadjikistan, Uzbekistan și Turkmenistan.

Ajutorul de urgență va include cereale, provizii de iarnă, medicamente, precum și trei milioane de doze de vaccin COVID-19, a declarat Wang.

În ultimele zile, talibanii au declarat că China va fi “principalul său partener” în reconstrucția țării devastate de război.

În declarațiile sale de miercuri, Wang a fost citat de agenția de presă de stat Xinhua, care a declarat că Afganistanul se află “la răscruce de drumuri”, deoarece se confruntă cu crize umanitare, inclusiv cu pandemia COVID-19.

“Unele forțe internaționale ar putea, de asemenea, să folosească mijloace politice, economice și financiare pentru a crea noi probleme pentru Afganistan”, a declarat Xinhua, fără a oferi detalii.

China are o graniță terestră comună cu Afganistanul, unde talibanii au anunțat marți un nou guvern care include oficiali aflați pe o listă de urmăriți întocmită de Statele Unite.

Wang a declarat că, în afară de eforturile umanitare și de sănătate, China poate ajuta Afganistanul să își mențină porțile portuare deschise și în gestionarea refugiaților și migranților, precum și în aprofundarea cooperării în domeniul antiterorismului și al luptei împotriva drogurilor.