Beijingul a avertizat Washingtonul că ar putea reţine americani în China, ca reacţie la inculparea de către Departamentul de Justiţie a unor cercetători afiliaţi armatei chineze, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, transmite News.ro.

Potrivit unor surse citate de publicaţie, oficialii chinezi au emis avertismente repetate, prin canale multiple, adresate guvernului american.

Mesajul Chinei este că Statele Unite trebuie să nu mai pună sub acuzare cercetători chinezi din mediul academic în tribunalele americane, pentru că în caz contrar americani din China vor fi la rândul lor puşi sub acuzare.

Departamentul de Stat a emis pe 14 septembrie o avertizare referitoare la călătoriile în China, afirmând că guvernul chinez se foloseşte de detenţia arbitrară şi de interdicţia părăsirii ţării de către cetăţeni americani şi a altor persoane, ”pentru a obţine un avantaj în negocierile cu guvernele străine”.

Ambasada chineză la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

În luna iulie, Departamentul de Justiţie a anunţat că FBI a arestat trei cetăţeni chinezi pentru că ar fi ascuns că sunt membri ai Armatei Populare de Eliberare atunci când au solicitat vize pentru a efectua activităţi de cercetare în instituţii academice americane.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat că au revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, în cadrul unei măsuri prezidenţiale de blocare a venirii studenţilor şi a cercetătorilor consideraţi un risc pentru securitatea naţională.