Agenția chineză responsabilă pentru achizițiile de aeronave a semnat oficial comanda pentru cumpărarea a 140 de avioane Airbus, în valoare de 17 miliarde de dolari, a anunțat într-un comunicat China Aviation Supplies (CAS), transmite Reuters. Acordul include 132 de aeronave din gama A320 și opt avioane A350, scrie Agerpres.

Toate sunt comenzi preexistente, unele includ o comandă pentru 292 aeronave anunțată mai devreme în acest an, a precizat grupului aeronautic european.

Semnarea oficială a acordului a avut loc vineri, în timpul vizitei în China a cancelarului german Olaf Scholz. Cele trei mari companii aeriene chineze de stat s-au angajat în iulie să cumpere în total 292 avioane Airbus, cea mai mare comandă a unor operatori aerieni din China de la începutul pandemiei. Rivala Boeing a sugerat că nu va mai face deocamdată livrări pe piața chineză, în contextul restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei și a tensiunilor dintre SUA și China. Modelul Boeing 737 MAX nu poate efectua zboruri comerciale în China din martie 2019, când au fost două accidente grave. Oficialii Boeing au anunțat că și-ar putea atinge obiectivele și fără piața chineză, care în mod obișnuit reprezintă un sfert din livrările firmelor occidentale. China este o piață crucială pentru Airbus și rivalul american Boeing, având în vedere că este cea mai populată țară de pe glob și ambii producători de avioane au făcut eforturi pentru a-și crește prezența în China. Deși călătoriile cu avionul în China suferă de pe urma restricțiilor impuse în contextul Covid-19, comenzile pentru noi avioane trebuie făcute cu câțiva ani în avans, având în vedere că producătorii au capacități limitate.