China face testele anale pentru depistarea COVID-19 obligatorii pentru toţi turiştii care sosesc în ţară, scrie New York Post.

Guvernul explică decizia. Susţine că procedura oferă un grad mai mare de precizie decât alte metode de depistare a virusului. În plus, odată cu impunerea noilor condiţii de călătorie, autorităţile au anunţat centre de testare în aeroporturile din Beijing şi Shanghai.

Li Tongzeng, medic pneumolog, spune că testele anale sunt mai bune, deoarece urmele de viruşi rămân mai mult în probele fecale decât în ​​nas sau în gât, potrivit presei de stat.

Mişcarea vine după ce Japonia a cerut Chinei să nu mai facă astfel de teste cetăţenilor săi când intră în ţară, pe motiv că tampoanele provoacă o angoasă la nivel psihic. „Unii japonezi au raportat ambasadei noastre din China că au facut teste de tampon anal, ceea ce a provocat o «durere psihologică» mare„, a declarat Katsunobu Kato, secretarul şef al cabinetului japonez, într-o conferinţă de presă.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a apărat procedura, susţinând că este „bazată pe ştiinţă“, iar testele sunt „în conformitate cu schimbările din situaţia epidemiologică, precum şi cu legile şi reglementările relevante“.