China i-a dăruit Cambodgiei un stadion de 150 de milioane de dolari, construit la Phnom Penh, capitala statului, fiind cel mai important grant acordat de chinezi acestei țări, relatează AFP.

Arena cu o capacitate de 60.000 de locuri reprezintă cel mai recent proiect din cadrul inițiativei Belt and Road, plan de finanțare a proiectelor de infrastructură și de creștere a influenței sale dincolo de granițe, scrie News.ro.

Inaugurarea stadionului care va găsdui în 2023 Jocurile Asiei de Sud-Est a avut loc în prezența ministrului chinez xde Externe, Wang Yi. Arena, care va primi numele Stadionul național Morodok Techno, are forma asemănătoare unei nave care “simbolizează prietenia de-a lungul anilor dintre cele două țări, când chinezii mergeau cu barca în Cambodgia”, a explicat o sursă oficială citată de AFP.

Cambodgia este un aliat istoric al Chinei și a beneficiat de miliarde de dolari constând în împrumuturi și investiții. În plus, chinezii au trimis în Cambodgia aproape 28 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, dintre care 4,3 milioane au fost donate.