China a efectuat o intervenție fără precedent pe piața mondială a petrolului, eliberând pentru prima dată țiței din rezerva sa strategică cu scopul explicit de a reduce prețurile.

Anunțul autorităților de la Beijing vine pe fondul creșterii costurilor energiei în China – nu doar pentru petrol, ci și pentru cărbune și gaze naturale – și al penuriei de energie electrică din unele provincii, care a forțat unele fabrici să reducă producția, scrie Bloomberg.

Petrolul s-a ieftinit cu peste 1 dolar pe baril în urma informațiilor.

Administrația Națională pentru Rezervele Alimentare și Strategice din China a transmis că țara și-a valorificat rezervele de petrol pentru “a atenua presiunea creșterii prețurilor materiilor prime”. Agenția nu a oferit detalii suplimentare despre operațiune. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, comunicatul se referă la milioanele de barili de petrol pe care guvernul le-a oferit rafinăriilor din țară la mijlocul lunii iulie. Publicația americană a relatat atunci, citând persoane la curent cu situația, că guvernul chinez a furnizat 22 milioane de barili de petrol rafinăriilor, în încercarea de a încetini inflația în urcare. Agenția chineză responsabilă pentru stocarea rezervelor precizează că o rotație “normalizată” a țițeiului din rezervele de stat reprezintă “o modalitate importantă pentru ca rezervele să își joace rolul în echilibrarea pieței”, indicând că ar putea continua să vândă din rezerve pentru a influența piața. Potrivit acesteia, vânzările de petrol din rezerva națională prin licitații deschise “vor stabiliza mai bine cererea și oferta de pe piața internă”. Prețul petrolului Brent a scăzut cu până la 1,36 dolari în urma anunțului, la 71,24 dolari/baril, petrolul West Texas Intermediate (WTI) consemnând o scădere similară. În jurul orei 19:00 (ora României), petrolul Brent era cotat la 72,32 dolari/baril, cu 0,39% (-0,28 dolari) sub prețul de la închiderea tranzacțiilor miercuri. Petrolul WTI era în scădere cu 0,35%, la 69,06 dolari/baril.

China este cel mai mare importator de petrol la nivel global, iar în ultima decadă și-a constituit rezerve uriașe din materia primă, vitală pentru funcționarea economiei. “La prima vedere, este o declarație destul de clară a intenției de a folosi SPR (rezervele strategice de petrol – n.r.) în vederea reducerii prețului petrolului pentru rafinăriile naționale”, spune Bob McNally, fost consilier de politici la Casa Albă, care în prezent conduce Rapidan Energy Group, o firmă de consultanță din Washington. China a vândut și alte materii prime din rezervele sale strategice, printre care cupru, aluminiu și cereale, însă Beijingul a confirmat rareori operațiunile până acum, informațiile ajungând publice prin intermediul traderilor. Comunicatul agenției naționale pentru rezerve strategice este privit ca o încercare de a maximiza efectul vânzării de petrol asupra prețurilor. Totodată, comunicatul vine la doar o lună după ce Casa Albă a cerut public cartelului petrolier OPEC să pompeze mai mult țiței, în contextul creșterii prețurilor benzinei în SUA. Împreună, acțiunile de la Beijing și Washington sugerează că primii doi mari consumatori de energie din lume consideră că 70-75 de dolari pe baril reprezintă o linie roșie pentru prețul petrolului.