China și India au fost de acord să oprească desfășurarea mai multor trupe la frontiera lor contestată și să evite orice acțiune care ar putea complica situația tensionată de acolo.

Înalți oficiali militari din ambele țări s-au întâlnit luni și au schimbat idei cu privire la contestata lor frontieră din Ladakh, Himalaya, a declarat marți purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al apărării, Wu Qian.

Un comunicat de presă comun a declarat că ambele părți au fost de acord să „evite neînțelegerile și judecățile greșite” și „să se abțină de la schimbarea unilaterală a situației de pe teren”.

Înainte de acord, tensiunile dintre cele două puteri persistaseră în ciuda mai multor încercări de a găsi o soluție diplomatică, militară și politică, inclusiv negocieri repetate la Moscova în această lună.

Discuțiile de la nivel militar de luni au avut loc la mai puțin de două săptămâni după ce miniștrii de externe ai celor două națiuni s-au întâlnit pe 10 septembrie și au convenit ca trupele lor să detensioneze situația la frontieră, să mențină distanța adecvată și să ușureze tensiunile.

Miniștrii de externe nu au stabilit un calendar pentru detensionare și nici declarația de marți nu a menționat unul.