“Ministrul de interne Karner și cancelarul Nehammer pot fi acuzați de o comunicare defectuoasă în legătură cu veto-ul asupra aderării României și Bulgariei la Schengen.

Aceste două țări nu se află neapărat pe principalele rute de călătorie ale solicitanților de azil, dar migranții săraci, turiștii cerșetori și criminali din aceste țări sunt atrași și ei în Europa de Vest. Numai din acest motiv, reintroducerea obligativității vizelor pentru aceste două țări ar fi trebuit să fie dezbătută cu mult timp în urmă, în loc de deschiderea completă a frontierelor.

Problemele sociale trebuie să fie rezolvate la nivel local și nu pot fi exportate în alte țări. În calitate de contribuabil net la UE, Austria face destule pentru a se asigura că România și Bulgaria își pot îndeplini responsabilitățile în această privință. Cu toate acestea, zeci de oameni continuă să vină aici pentru că se presupune că nimănui de acolo nu-i pasă de ei. Cum se poate afirma atunci că aceste țări îndeplinesc în mod exemplar criteriile cerute?”

scrie Florian Stadler pe 13 decembrie 2022 in ziarul austriac nachrichten.at