Poliţia italiană a folosit sâmbătă tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a risipi sute de protestatari, inclusiv neofascişti, care demonstrau la Roma împotriva măsurii guvernului de a face certificatul verde pentru Covid-19 obligatoriu pentru toţi lucrătorii, transmite Reuters.

Un grup de protestatari au încercat să străpungă rândurile de poliţişti pentru a ajunge la biroul din centrul oraşului al prim-ministrului Mario Draghi, în timp ce un grup separat a încercat să intre în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL.

Protestele au avut loc cu câteva zile înainte ca Italia să devină prima ţară din Europa care îi va obliga pe toţi lucrătorii să poarte certificatul verde într-un efort de a accelera vaccinările şi de a elimina infecţiile cu coronavirus.

Permisul, un certificat digital sau pe hârtie care arată că cineva a primit cel puţin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a vindecat recent de Covid-19, a fost conceput iniţial pentru a uşura călătoriile între statele Uniunii Europene.

Draghi a denunţat violenţa de sâmbătă şi a declarat că guvernul său de unitate naţională rămâne angajat să-şi finalizeze campania de vaccinare. “Dreptul de a manifesta pentru a-ţi susţine ideile nu poate degenera niciodată în acte de agresiune şi intimidare”, a spus el într-o declaraţie emisă de biroul său.

Oponenţii certificatului verde spun că aceste este o încălcare a libertăţii şi că este un mijloc de a forţa oamenii să se vaccineze.

Cauza lor a fost susţinută de grupuri neofasciste de extremă dreaptă, pe care politicienii locali le-au acuzat că au orchestrat violenţele de sâmbătă. Mass-media locală a relatat că aproximativ 10.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei italiene, mulţi scandând ”libertate, libertate”, în timp ce unii au căutat să spargă poliţia echipată cu echipamente de antirevoltă pentru a proteja accesul la biroul lui Draghi.

CGIL, care a acceptat sistemul certificatului verde pentru angajaţi, a condamnat atacul asupra birourilor sale. “Asaltul asupra sediului naţional al CGIL este un act de hoţ fascist, un atac asupra democraţiei şi asupra lumii muncii. Nimeni nu ar trebui să creadă că poate întoarce ţara noastră în trecutul său fascist”, a declarat liderul său Maurizio Landini într-un comunicat. Orice lucrător care nu prezintă un certificat de sănătate valid din 15 octombrie va fi suspendat fără plată, dar nu poate fi concediat. Aproximativ 80% din totalul italienilor cu vârsta de peste 12 ani sunt acum complet vaccinaţi şi marea majoritate a oamenilor par să sprijine efortul de vaccinare şi utilizarea certificatului verde.

Italia a raportat sâmbătă aproape 3.000 de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi 46 de decese. Dar, 80 % din populaţie are schema completă de vaccinare.

Trei mii de persoane au ieșit în stradă la Roma, unde au avut loc revolte, 5.000 la Torino, 500 la Aosta, 1.000 la Alessandria și Bologna, 2.000 la Cagliari, 200 la Saluzzo., transmite agenția Ansa, citată de Rador.

Alte câteva mii de persoane la Milano, dar și la Genova, Lecce, Cremona, Messina și în alte locuri de la un capăt la altul al peninsulei s-au alăturat mobilizării lansate pe rețelele de socializare și pe canalele Telegram împotriva celei ce a fost definite în mod direct „dictatură”, fiind comparată cu nazismul: obligativitatea vaccinării și a prezentării certificatului verde în restaurante la interior, la piscină, teatre, cinematografe.

Fotografii cu Mario Draghi cu mustață à la Hitler expuse la Milano și la Torino, unde urletul care a adunat cel mai mare consens a fost „Nürnberg Nürnberg”, cu referire evidentă la procesele ierarhilor după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, pancarte pe care scrie „nevaccinați = evrei” și pancarte cu zvastică.

Manifestanții din Cagliari au arătat o pancartă care compara certificatul verde cu Ahnenpass, pașaportul arian introdus în Germania în 1933. „Să aud cuvinte precum „sclavie” și „înșelătoria Covid” – intervine Licia Ronzulli, vicepreședinte al Forza Italia în Senat – mă face să tremur. Potrivit acestor oameni iresponsabili, poate că am visat că au fost 130.000 de morți”.

Francesco Boccia, deputat și responsabil pentru autoritățile locale în Partidul Democrat, își exprimă „amărăciunea” pentru „lipsa de respect față de cei care și-au pierdut viața, față de cei care au fost la terapie intensivă, față de medici și asistenți care continuă să se sacrifice pentru a-i trata pe cei care ajung în spital”.

Mitingurile și paradele s-au alăturat mobilizării internaționale, animate de colective denumite World Wide Demonstration și World Wide Rally for Frreedom, care astăzi a văzut oamenii ieșind în stradă în diferite țări ale lumii, cum ar fi în Franța, unde la Paris au fost ciocniri între manifestanți și poliție, dar și în Australia, scena revoltelor și arestărilor.

În toată Italia au ieșit în stradă pensionari, artizani, muncitori angajați, chiar și unii patroni de restaurante îngrijorați de repercusiunile economice datorate obligației certificatului verde, care va intra în vigoare pe 6 august: „Nu sunt împotriva vaccinului, dar certificatul verde este un prejudiciu pentru economie. Mulți dintre noi riscăm să falimentăm”, a spus proprietarul unui restaurant, care a protestat la Roma.

La proteste au participat și militanții CasaPound și Forza Nuova, al cărei lider roman, Giuliano Castellino, a subliniat că a ieșit în stradă, deși teoretic nu ar fi trebuit, deoarece este sub supraveghere specială.

„Dar trebuia să fiu aici”, a comentat el. Și, la Roma, au existat momente de tensiune, care au dus la revolte în Piața Poporului și poliția a intervenit cu vehicule blindate pentru a dispersa manifestanții, care doreau să pornească în marș spre Via del Corso. Tensiunea s-a potolit, dar un grup s-a desprins, improvizând un marș.

La Torino, au fost zăriți activiști din centrele sociale care au sosit pe furiș, iar pe Telegram cineva a spus că a observat un steag anarhist la Florența. Nu au lipsit plângerile la adresa jurnaliștilor. Cuvântul de ordine era să fie ignorați, dar la Milano au fost bruscați. Și la Pescara au fost agresați membri ai Forza Italia, care strângeau semnături pentru referendumul privind justiția.