CNN: Trupele rusești au furat utilaje agricole în valoare de cinci milioane de dolari din orașul ucrainean Melitopol, însă nu pot fi folosite deoarece au fost dezactivate de la distanță

Potrivit unui cunoscut om de afaceri din Melitopol, pe care CNN nu-l numește, unui dealer i-a fost furat echipament agricol în valoare de 5 milioane de dolari, inclusiv utilaje John Deere expediate apoi în Cecenia. Printre ele se numără combine și de 300 de mii de dolari fiecare. 

Totuși, mai subliniază CNN, utilajele erau monitorizate prin GPS și astfel proprietarii au putut vedea că unele au fost transportate într-un sat din apropiere, dar altele au fost duse și la 1200 de km. Având un sistem de blocare de la distanță, când au ajuns în Cecenia cu utilajele, rușii au constatat că nu le pot folosi. 

Conform CNN, echipamentul a fost sustras de la o reprezentanță Agrotek din Melitopol, care a fost ocupată de forțele ruse la începutul lunii martie. Inițial, ar fi fost furate două combine, un tractor și o semănătoare. Ulterior, pe parcursul următoarelor săptămâni, au mai fost luate 30 de mașini agricole, mai explică omul de afaceri, care descrie că pe camioanele folosite pentru transportarea pieselor era inscripționată litera “Z” cu vopsea albă și părea a fi un camion militar.

Echipamentul zace acum la o fermă de lângă Grozny. Sursa CNN a mai spus că “se pare că atacatorii au găsit consultanți în Rusia care încearcă să evite sistemele de protecție. Și dacă le dezmembrează și le vând pentru piese, tot vor câștiga niște bani”.

Tot în Melitopol, rușii au fost acuzați recent că au furat și cerealele din silozuri, în regiune fiind produse sute de mii de tone de recolte anual. Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu o coloană lungă de camioane, despre care se pretinde că sunt încărcate cu grâu și se îndreaptă spre Rusia.