Acasă Economie Comerţul dintre Marea Britanie şi UE a scăzut cu aproape 20% în primul trimestru din 2021 pe fondul Brexit și al pandemiei

Comerţul dintre Marea Britanie şi UE a scăzut cu aproape 20% în primul trimestru din 2021 pe fondul Brexit și al pandemiei

0
Comerţul dintre Marea Britanie şi UE a scăzut cu aproape 20% în primul trimestru din 2021 pe fondul Brexit și al pandemiei

Schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană au înregistrat scăderi majore în primul trimestru din 2021, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), citate de Agerpres.

Exporturile britanice de bunuri spre UE au scăzut cu 18%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 22%. De asemenea, exporturile Regatului Unit către restul lumi au urcat cu 0,4% iar importurile au scăzut cu 0,9%.

Relaţiile comerciale dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate puternic de decizia Regatului Unit de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă de la începutul acestui an. La efectele Brexitului s-a adăugat și pandemia de coronavirus, care a îngreunat schimburile comerciale.

Este pentru prima dată din 1998, de când se publică aceste date, când importurile britanice din ţările din afara UE le-au depăşit pe cele din blocul comunitar, potrivit Agerpres.

ONS avertizează însă că este prea devreme pentru a trage concluzii despre impactul Brexit asupra comerțului între cele două blocuri. „Având la dispoziţie doar datele dintr-un trimestru şi pe fondul efectelor recesiunii şi ale pandemiei, este prea devreme să evaluăm nivelul la care datele reflectă întreruperea schimburilor comerciale pe termen scurt sau ajustările pe termen mai lung ale lanţurilor de aprovizionare”, se arată în comunicatul ONS.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.