Comisarul european pentru comerţ, irlandezul Phil Hogan, şi-a anunţat miercuri seara demisia după ce a fost acuzat că a încălcat regulile sanitare anti-coronavirus din ţara, participând la un dineu de gală, potrivit agenţiilor de presă internaţionale. Propriul său guvern îi retrăsese sprijinul, știind în același timp că va trebui să numească un alt reprezentant în Comisia Europeană.

După cum notează și site-ul Politico, demisia forțată a unuia dintre cei mai puternici și influenți comisari europeni, în pline negocieri finale ale Brexitului, cu un Boris Johnson tot mai reticent și complicat, este o mare lovitură pentru coeziunea și credibilitatea Comisiei Europene.

Premierul Irlandei, Micheál Martin și vicepremierul Leo Varadkar îi ceruseră personal lui Phil Hogan să demisioneze atunci când s-a aflat că el a luat parte, în Irlanda sa natală, la o petrecere (a golf dinner) la care n-au fost respectate deloc regulile distanțării sociale și ale carantinei. Asta a fost a doua lovitură pentru el, după eșecul tentativei sale de a fi ales director al Organizației Mondiale a Comerțului (WTO).

Hogan este un negociator talentat și dur, care știa să discute cu britanicii în chestiunea Brexitului. A fost de altfel una din micile plăceri vinovate ale europenilor de a opune britanicilor, în tot ce privește comerțul, un comisar irlandez.

Acum, după ce guvernul de la Dublin va numi un nou candidat, acesta va trebui să fie audiat de comitetul respectiv din Parlamentul European, apoi audiat și aprobat de plenul Parlamentului.