Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri o tranşă de 50 de milioane de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară (MFA) pentru Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Tranşa face parte din pachetul de asistenţă macrofinanciară de trei miliarde de euro pentru zece parteneri din cadrul politicii de extindere şi de vecinătate, menit să ajute la limitarea efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus.

Sprijinul MFA este acordat prin împrumuturi la rate extrem de favorabile. Programul reprezintă o demonstraţie concretă a solidarităţii UE cu partenerii săi, pentru a-i ajuta să răspundă la impactul economic al pandemiei de COVID-19.

„Sunt încântat că UE a plătit o nouă tranşă de 50 de milioane de euro în sprijin financiar acordat Republicii Moldova. Este o demonstraţie concretă a angajamentului UE de a ajuta Republica Moldova să răspundă impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19. Aceste fonduri, alocate în urma îndeplinirii angajamentelor convenite, recunosc progresul ţării în implementarea măsurilor necesare pentru a asigura un viitor mai stabil şi mai prosper”, a afirmat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Alocarea primei tranşe de 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, conform programului de asistenţă macrofinanciară, a avut loc în noiembrie 2020. Ţara a făcut progrese remarcabile de finalizare a condiţiilor convenite cu UE pentru achitarea acestei a doua şi finale tranşe de 50 de milioane de euro din actualul program de asistenţă macrofinanciară. Acestea includ măsuri importante pentru a îmbunătăţi gestionarea finanţelor publice în sectorul sănătăţii, lupta contra corupţiei, măsuri de întărire a guvernanţei şi a statului de drept, precum şi îmbunătăţirea climatului de afaceri.

Cu această alocare, UE a finalizat cu succes cinci din cele zece programe MFA de 10 de trei miliarde de euro, distribuind primele tranşe tuturor partenerilor.