Acasă Featured A doua stire pagina principal Comisia Europeană anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Moscova reînvie ideea unui împrumut drept contraofertă.

Comisia Europeană anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Moscova reînvie ideea unui împrumut drept contraofertă.

0
Comisia Europeană anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Moscova reînvie ideea unui împrumut drept contraofertă.

Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu este membră UE. Comisia Europeană a anunțat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 și 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus și pentru a promova investițiile în țară.

Livrarea acestor bani este, însă, condiționată de reforme în domeniul judiciar și pentru combaterea corupției.

„Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta țara să își accentueze eforturile de reformă în interesul poporului”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi și investiții, sunt meniți să promoveze creșterea economică și sunt direcționați spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură și educație.

Anunțul UE vine și în contextul în care moldovenii sunt chemați din nou la urne, în 11 iulie, pentru a alege un nou parlament. Alegerile anticipate au fost declanșate după ce președinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul anterior, acesta fiind dominat o majoritate pro-rusă, condusă de fostul președinte, învins în alegeri, Igor Dodon.

Vicepreședintele Comitetului pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat rusă, Kazbek Taisaev, a declarat, vineri că Rusia este pregătită să acorde Moldovei un împrumut, dar numai dacă se realizează stabilitatea politică internă în țară.

Declarațiile lui Taisaev vin în contextul unei întrevederi cu conducerea organizațiilor publice care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni în Rusia. De atfel, presa de la Chișinău l-a nominalizat pe Taisaev drept liantul din partea Moscovei a recentei alianțe dintre Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, cât și Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon. Taisev a azburat la Chișinău cu doar câteva zile înainte de anunțarea oficială a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Moldova (BECS).

Parlamentarul rus a reamintit la întâlnirea cu comunitatea moldovenească că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost inițiatorul semnării unui acord privind acordarea unui împrumut rus către Moldova în valoare de 200 de milioane de euro. „Din păcate, politicienii moldoveni pro-occidentali au reușit anularea acordului semnat prin intermediul Curții Constituționale”, a continuat Taisaev, citat de agenția TASS. 

„În același timp, partea rusă este pregătită să acorde un împrumut cu condiția realizării stabilității politice interne în Moldova”, a asigurat el. Vicepreședintele comisiei a menționat că parlamentarii urmăresc îndeaproape situația din Moldova, deoarece Federația Rusă este unul dintre partenerii săi de comerț exterior.

Taisaev a reamintit că „până în 2021, o serie de articole cheie ale mărfurilor exporturilor moldovenești către Rusia, care sunt legume, mere, pere etc., erau supuse unei rate zero a taxelor vamale de import”. Acest lucru a permis producătorilor agricoli din Moldova să câștige suplimentar aproape 140 de milioane de dolari și să ofere locuri de muncă pentru 32.000 de cetățeni moldoveni, a spus deputatul.

În fapt, Curtea Constituțională a respins în mai 2020 orice acord de împrumut cu Rusia din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase pentru Republica Moldova negociate de Igor Dodon și reprezentanții guvernului Ion Chicu.

Conform negocierilor duse de Dodon și echipa sa, Federația Rusă ar fi obținut libertatea să transforme orice datorie privată în datorie de stat – acesta a fost argumentul esențial al contestatarilor acestui împrumut care au sesizat Curtea.

Anunțul deputatului rus vine după ce miercuri, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani, în cazul în care Chișinăul va realiza o serie de reforme economice, administrative și din zona justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.