Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu împreună cu Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, în prezența președintelui Maia Sandu și a președintelui Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen, au semnat la 15 decembrie Acordul de finanțare „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro, transmite ZDG.md.

Suportul bugetar va fi oferit sub formă de asistență nerambursabilă. Acordul prevede acordarea unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic.

Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, dar și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

„Ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului nostru care aduce beneficii concrete pentru cetățenii țării”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.