Lufthansa a anunțat vineri că a rambursat tot ajutorul primit anul trecut de la guvernul german pentru sprijinirea companiei aeriene în pandemia de coronavirus.

Cea mai mare companie aeriană din Germania, care deține și transportatori precum Austrian Airlines și Swiss, a primit de la guvernul german un pachet de 9 miliarde de euro, la jumătatea anului 2020, statul primind în schimb un pachet de 20% din acțiunile companiei. În total, din ajutorul primit, operatorul aerian a atras circa 3,8 miliarde de euro, bani pe care i-a returnat integral. Suma neutilizată a fost anulată.

„Rambursarea a fost făcută mult mai devreme decât era planificat inițial”, a spus compania într-un comunicat. „Acest lucru a fost posibil în primul rând prin cererea în creștere pentru călătorii aeriene, restructurarea și transformarea rapidă a Grupului Lufthansa și încrederea piețelor de capital în companie”, potrivit unui comunicat al Lufthansa.

Pentru refinanțarea datoriilor și a pachetelor de stabilizare primite de la guvern, Lufthansa a apelat la piața de capital, prin emiterea mai multor serii de obligațiuni corporative, ultima în noiembrie anul acesta, cu o valoare de 1,5 miliarde de euro. De asemenea, în octombrie, compania a finalizat cu succes o majorare de capital, veniturile brute din această operațiune ridicându-se la 2,2 miliarde de euro.

CEO-ul companiei, Carsten Spohr, a mulțumit guvernului și contribuabililor și a punctat că ajutorul a permis companiei să salveze peste 100.000 de locuri de muncă.

Fondul de stabilizare al guvernului și-a redus pachetul de acțiuni deținut la Lufthansa, iar acum deține 14,09% din companie. Guvernul a declarat că își va vinde pachetul rămas până în octombrie 2023.