Compania farmaceutică Moderna anunță că vaccinul său împotriva coronavirusului este 94,5% eficient împotriva COVID-19, o victorie crucială în lupta împotriva pandemiei.

Un al doilea vaccin experimental împotriva coronavirusului a reușit să prevină COVID-19 în etapa finală a cercetării clinice, marcând o victorie în lupta împotriva pandemiei.

Compania de biotehnologie Moderna a anunțat succesul luni dimineață într-un comunicat de presă, spunând că vaccinul său a fost 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus. Un grup independent de experți a găsit semne clare de eficacitate după examinarea datelor preliminare dintr-un studiu în curs de desfășurare cu 30.000 de persoane, a spus Moderna.

Vaccinul produs de Moderna este al doilea program major de vaccinuri care si-a anunțat succesul într-un stadiu avansat de testare. Pfizer și partenerul său german BioNTech au declarat pe 9 noiembrie că vaccinul lor a fost mai eficient de 90% în prevenirea COVID-19 într-o revizuire timpurie a unui studiu în curs.

Ambele anunțuri oferă vești bune atât de necesare, deoarece pandemia crește în întreaga lume. Totuși ar putea trece săptămâni înainte ca autoritățile de reglementare să revizuiască vaccinurile și să decidă dacă le vor face disponibile pe piata largă.

Vaccinul de la Moderna este în mare măsură similar cu cel de la Pfizer. Moderna a spus că vaccinul său pare să fie eficient de 94,5%, în timp ce Pfizer a spus că vaccinul său a fost mai mare de 90%. Analiza Moderna s-a bazat pe 95 de cazuri COVID-19, în timp ce analiza Pfizer a inclus 94 de cazuri. Niciuna dintre datele companiei nu a fost publicată încă într-o revistă științifică și ambele colectează în continuare mai multe informații despre cât de sigure sunt vaccinurile lor.

Voluntarilor din studiul lui Moderna li s-a administrat aleatoriu un regim cu două doze, fie din injecția experimentală a Moderna, fie din injecțiile cu placebo. Concluzia grupului de experți se bazează pe 95 de cazuri de boală observate în studiu.

Din cele 95 de boli, 90 de persoane care au primit placebo s-au îmbolnăvit comparativ cu cinci care au primit vaccinul Moderna. De asemenea, vaccinul părea să prevină agravarea bolii. Cercetătorii au descoperit 11 cazuri de COVID-19 sever în grupul placebo și zero în rândul persoanelor care au primit vaccinul.

Vaccinul Moderna are un avantaj crucial față de cel de la Pfizer. Poate fi păstrat timp de o lună la temperaturi tipice ale frigiderului (36 grade Fahrenheit până la 46 grade Fahrenheit), în timp ce cel de la Pfizer trebuie păstrat la -94 grade Fahrenheit, necesitând gheață uscată și recipiente speciale.