Acasă Economie Compania finlandeză Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea

Compania finlandeză Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea

0
Compania finlandeză Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea

Compania finlandeză Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea, despre care spune că va fi prima din industrie fără emisii de dioxid de carbon. Producția va începe peste doi ani.

Producătorul finlandez de anvelope a anunțat astăzi că va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică în municipiul Oradea, unde va angaja 500 de persoane. Construcția va începe în 2023, iar primele anvelope vor fi produse la jumătatea anului 2024. Din anul următor, va începe producția comercială.

Nokian a transmis că uzina va fi prima din domeniu cu zero emisii de dioxid de carbon: ”Vom putea folosi energia verde produsă în apropierea fabricii”, conform directorului operațiunilor de aprovizionare, Adrian Kaczmarczyk.

Nokian Tyres producea 80% din anvelopele pentru autoturisme în Rusia, dar a părăsit țara din cauza lansării invaziei în Ucraina, amintește Reuters.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025.

Potrivit sursei citate, în noua fabrică vor lucra circa 500 de angajați. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope de pasageri și SUV cu jante de dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noul sediu va fi amplasat strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, operațiuni de aprovizionare.

Compania, care are deja fabrici în Finlanda și SUA, a declarat că fabrica va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit în luna septembrie la Palatul Victoria o delegație a companiei finlandeze Nokian Tyres, unul dintre marii producători europeni de anvelope.

Nokian Tyres avea cele mai mari uzine în Rusia până în acest an, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei fiind produse în Rusia. De asemenea, zona de afaceri Rusia și Asia a reprezentat aproximativ 20% din vânzările nete ale Nokian Tyres, companie condusă de CEO-ul Jukka Moisio.

La sfârșitul lunii iunie însă, Nokyan a anunțat că, din cauza invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, își închide toate uzinele din Rusia.

Premierul Ciucă le-a prezentat reprezentanților Nokian pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiții și deschiderea manifestată față de nevoile de relocare a capacităților industriale de producție ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar și din zona Asiei.

Ciucă le-a transmis reprezentanților companiei finlandeze și faptul că România e în curs de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație care reunește economii reprezentând 90 la sută din investițiile străine directe la nivel global.

Surse: Reuters, Nokian Tyres 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.