Compania norvegiană Vard construiește la Tulcea cel mai mare iaht din lume, proiect de 500 milioane euro

448

Vard va construi la Tulcea cel mai mare iaht din lume, proiect estimat la 500 milioane de euro. Considerat a fi primul “iaht de linie” rezidențial, vasul va găzdui 39 de apartamente de lux, ce vor putea fi cumpărate la prețuri începând cu 9,5 milioane de euro, doar pe bază de invitație.

Denumit Somnio (“a visa” – lat.), superiahtul va avea o lungime de 222 de metri, 33.500 tone registru brut (TRB) și grinda de 27 de metri. “Somnio va fi singurul superiaht rezidențial din lume și a fost proiectat la standarde exigente.

Proprietarii vor împărtăși un stil de viață cu adevărat unic pe mare, cu un echipaj ales special și un itinerariu global nesfârșit de destinații și experiențe atent selecționate, care se potrivesc unui iaht de asemenea natură”, spune căpitanul Erik Bredhe, cofondatorul proiectului.

Coca și armarea inițială vor fi realizate la șantierul Vard din Tulcea, iar armarea completă va fi efectuată de către șantierul Vard Søviknes din Norvegia.

De design se ocupă două dintre cele mai importante studiouri de arhitectură și design de nave din lume, Tillberg Design (Suedia) și Winch Design (SUA), costul proiectului fiind estimat la 500 milioane de euro.

La designul și construcția vasului mai participă Fincantieri, compania-mamă a Vard, precum și diviziile grupului norvegian Vard Design și Vard Electro. „În cei 37 de ani de când sunt la Vard, am avut multe vise. Cu toate acestea, satisfacția de a aduce acasă contractul Somnio depășește, în mod clar, tot ceea ce speram”, a comentat Rune Rødset, vicepreședinte senior pentru vânzări și marketing la Vard.

Somnio va avea 39 de apartamente de lux, fiecare cu propriile spații de cinat la interior și pe punte, bucătărie, sală de gimnastică și bibliotecă. Viitorii proprietari vor avea acces la o serie de facilități în comun, precum o cramă cu 10.000 de sticle de vin, restaurante, baruri și un club pentru sport nautic. Prețul unui apartament pleacă de la 9,5 milioane de euro, accesul la licitație fiind permis exclusiv pe bază de invitație. Livrarea este estimată pentru primăvara anului 2024.

SURSĂprofit.ro