Comună din judetul Vâlcea, executată silit de o formație de lăutari / Aceștia au cântat în urmă cu 9 ani la o sărbătoare a localității, fără a li se achita onorariul / Pentru plata datoriei, primăria a scos la licitație cele două autobuze școlare ale comunității

Situație halucinantă la primăria comunei Sutești din județul Vâlcea, după ce a fost executată silit de o trupa de lăutari din Satu Mare. Aceștia au cântat acum aproape 9 ani la o sărbătoare a localității și căreia nu i-a fost plătit onorariul, pentru plata datoriei fiind scoase acum la licitație inclusiv cele două microbuze școlare din localitate, care deservesc 140 de elevi, informează Agerpres.

Primarul localității, Alin Dumbravă, a precizat că datoria inițială către această trupa de lăutari, de 25.000 de lei, a ajuns în prezent la 520.000 de lei, deoarece au fost prevăzute penalități foarte mari în contractul încheiat cu acești artiști de către conducerea comunei de la acel moment.

Primarul spune că nu are soluții pentru a le asigura elevilor din localitate transportul după ce microbuzele vor fi vândute, peste 100 de copii fiind în situația de a merge pe jos la școală.

“Avem 140 de copii la școală gimnazială din localitate și probabil că mulți vor alege să meargă la școli din localitățile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situație și va dați seama că sunt foarte revoltați, însă nu avem alte posibilități să achităm datoria“, a declarat primarul din Sutești, citat de Agerpres.

“Din păcate, această este realitatea. Este o datorie care în momentul de față este de 5,2 miliarde de lei vechi către niște lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduși pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administrația de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această suma foarte mare pentru posibilitățile bugetului local. Procesul s-a terminat definitiv în 2019 și s-au mai făcut de atunci anumite plăti către această trupa, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înțelegere și să plătim eșalonat, dar au spus că vor toți banii deodată astfel că executorul a scos la licitație bunuri ale primăriei – utilaje și mașini, între care și cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate“, a mai declarat primarul din Sutești.

Comună Sutești este o localitate cu o populație de circa 2.000 de locuitori și un buget anual ce nu depășește 2,5 milioane de lei, situată într-o zona viticolă din apropierea orașului Drăgășani.