Concurență pentru portul Constanța: Bulgaria vrea ca Varna să devină nod logistic pentru exportul grâului ucrainean

403

Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, despre războiul din Ucraina. Premierul Petkov l-a informat pe cancelarul german despre asistenţa pe care Bulgaria o poate oferi Ucrainei pentru repararea echipamentelor militare şi a subliniat şi posibilitatea ca Varna să fie un centru logistic pentru grâul ucrainean, potrivit Rador.

Declarația vine în contextul în care România, prin portul Constanța, a început deja livrarea unor cantități uriașe din cerealele ucrainene. O primă navă încărcată cu porumb provenit din Ucraina a părăsit vineri portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, marcând reluarea exporturilor de cereale după începerea războiului. Porturile maritime ucrainene sunt blocate de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
„Nava care transportă 70.000 de tone de porumb a ridicat ancora la ora 04:20 a declarat pentru AFP preşedintele director general al operatorul Comvex, Viorel Panait, fără a dezvălui destinaţia mărfii.

Cu toate acestea, tranzitul mărfurilor ucrainene prin portul Constanța e îngreunat atât de diferența între ecartamentul căilor ferate din Ucraina și România, cât și infrastructura rămasă în urmă din port.

Între porturile Constanța și Varna există o competiție regională acerbă, ambele țări dorind să își crească cota de piață pentru transportul maritim.  (Foto: Pixabay)

SURSĂg4media