Conflictul franco – britanic asupra pescuitului în Canalul Mânecii se ascute: vas britanic de pescuit arestat. Franța este nemulțumită de numărul de licențe emise de britanici pescarilor francezi

„Miercuri, două nave engleze au fost interpelate în timpul controalelor de rutină în largul portului Le Havre. Prima nu s-a conformat spontan: verbalizarea. Cea de-a doua nu avea licență de pescuit în apele noastre: deviat spre chei și predat autorității judiciare”, a anunțat pe Twitter ministrul francez pentru Afaceri Maritime, Annick Girardin.

Acesta este cel mai recent episod al disputei din ce în ce mai ascuțite dintre Marea Britanie și Franța privind drepturile de pescuit.

Franța spune că, potrivit acordului Brexit, 175 de nave franceze au dreptul de a pescui între șase și 12 mile marine în largul coastei britanice, dar că Regatul Unit a eliberat doar 100 de licențe. Parisul mai spune că doar 105 licențe de pescuit în largul insulei Jersey – posesiune a Coroanei britanic – au fost emise și că vasele franceze au dreptul la 216.

La rândul său, guvernul britanic și cel al insulei Jersey spun că pescarii francezi cărora li s-a refuzat acordarea licenței nu au putut documenta faptul că au pescuit acolo în trecut, așa cum prevede textului Tratatului post-Brexit.

„Nu vom permite Marii Britanii să se șteargă pe picioare cu acordul Brexit”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Franței, Gabriel Attal.

Franța a publicat o listă a sancțiunilor care vor fi aplicate din 2 noiembrie în caz că acest conflict nu este rezolvat până atunci:

  • Interzicerea navelor de pescuit britanice în unele porturi franceze
  • Întărirea controalelor vamale și de igienă
  • Verificări de rutină de securitate pe navele britanice
  • Întărirea controalelor asupra camioanelor cu mărfuri către și dinspre Regatul Unit

Tarifele la electricitatea livrată de Franța, controalele vamale și accesul la porturi se numără printre măsurile care ar putea intra în vigoare, a declarat anterior Gabriel Attal.

O blocare a porturilor franceze pentru vasele de pescuit britanice ar avea un impact negativ major: potrivit unui raport de pe site-ul Camerei Comunelor, Franța a fost cea mai mare piață de export de pește din Marea Britanie în 2019, reprezentând 561,1 milioane de lire sterline, sau 27,7% din totalul exporturilor de produse din pește.