Cel puţin 16 militari şi câţiva civili au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi, în cele mai intense lupte între Armenia şi Azerbaijan produse din 2016, readucând temerile legate de stabilitatea din sudul Caucazului, un coridor al conductelor care transportă petrol şi gaze către pieţele mondiale, transmite Reuters.

Ciocnirile dintre cele două foste republici sovietice, care s-au aflat în război în anii 1990, reprezintă cea mai recentă explozie a unui conflict de lungă durată asupra Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă care se află în interiorul Azerbaijanului, dar este condusă de etnici armeni.

Nagorno-Karabakh a anunţat că 16 dintre militarii săi au fost ucişi şi peste 100 de răniţi după ce Azerbaijanul a lansat un atac aerian şi de artilerie duminică dimineaţa. Armenia şi Nagorno-Karabakh au declarat legea marţială şi au mobilizat populaţia masculină.

Azerbaijanul, care a declarat şi ea legea marţială, a declarat că forţele sale au răspuns bombardamentelor armene şi că au preluat controlul a până la şapte sate, deşi Nagorno-Karabakh a negat acest lucru. Procuratura Azerbaijanului a declarat că cinci membri ai unei familii au fost ucişi de bombardamente armene.

Ciocnirile au determinat un val de eforturi de diplomaţie pentru a preveni o nouă izbucnire a unui conflict vechi de decenii între Armenia creştină majoritară şi Azerbaijanul în mare parte musulman, Rusia solicitând încetarea imediată a focului şi o altă putere regională, Turcia, anunţând că va sprijini Azerbaijanul.

Conductele care transportă petrol caspic şi gaze naturale din Azerbaijan către restul lumii trec aproape de Nagorno-Karabakh. Armenia a avertizat, de asemenea, despre riscurile de securitate din Caucazul de Sud în iulie, după ce Azerbaijanul a ameninţat că va ataca centrala nucleară a Armeniei ca posibilă represiune.

Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaijan într-un conflict care a izbucnit în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Deşi s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost ucişi şi mulţi mai mulţi strămutaţi, Azerbaijanul şi Armenia se acuză frecvent reciproc de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh şi de-a lungul frontierei separate azeri-armene.