Acasă Externe Confruntări la graniţă între Armenia şi Azerbaidjan

Confruntări la graniţă între Armenia şi Azerbaidjan

0
Confruntări la graniţă între Armenia şi Azerbaidjan

Confruntări la graniţă între Armenia şi Azerbaidjan. Premierul armean solicită intervenţia comunităţii internaţionale

Armenia şi Azerbaidjan au raportat marţi, confruntări la graniţă, soldate cu decese în rândul trupelor azere, în cea mai recentă izbucnire a violenţelor dintre cele două ţări aflate în conflict, relatează AFP, preluată de News.ro.

Schimb de focuri frecvente au fost raportate de-a lungul frontierei lor comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku. asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah.

„Marţi, la ora 00:05 (2005 GMT), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intens, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk”, a anunţat Ministerul armean al Apărării, care a subliniat că Azerbaidjanul a folosit şi drone.

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor de graniţă Dashkesan, Kelbajar şi Lachin, adăugând că s-au înregistrat pierderi în rândul armatei azere.

Vecinii au dus două războaie – în anii 1990 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Şase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6.500 de morţi şi s-au încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia.

Ca parte a acordului, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Moscova a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi de menţinere a păcii pentru a supraveghea fragilul armistiţiu. În timpul discuţiilor mediate de Europa de la Bruxelles, în mai şi aprilie, preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Pashinian au convenit să „avanseze discuţiile” cu privire la un viitor tratat de pace.

Premierul Nikol Pashinian a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul de stat american Antony Blinken, care şi-au exprimat regretul faţă de agresiunea de la Baku. În timpul acestor discuţii, Pashinian a spus că speră într-un „răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale” în faţa „agresiunii” Azerbaidjanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.