Coreea de Nord a lansat cel puțin zece rachete, într-o escaladare a tensiunilor cu Sudul. Coreea de Sud a răspuns, lansând la rândul său rachete de pe avioane de atac. Toate proiectilele au căzut în mare. Incidentele, în așteptarea unui posibil test nuclear al regimului de la Phenian.

Una dintre cele zece rachete balistice lansate de Coreea de Nord a aterizat la 26 de kilometri apele sud-coreene și la 57 de kilometri de orașul Sokcho. Potrivit Reuters, este pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană ajunge în apropierea Coreei de Sud. Aceasta a răspuns, lansând la rândul său rachete aer-sol (căzute tot în mare) de pe avioane militare de atac.

Lansările au venit la câteva ore după ce Phenianul a cerut SUA și Coreei de Sud să oprească exercițiile militare desfășurate în Marea Japoniei. Numite Vigilant Storm (Furtuna Vigilentă), exercițiile implică sute de avioane de război care simulează atacuri zi și noapte, într-o demonstrație de forță menită să pună la punct Coreea de Nord. Aceasta a lansat un număr record de rachete în acest an, iar oficialii de la Seul și Washington spun că Nordul a finalizat pregătirile tehnice pentru a efectua un test cu arme nucleare. Ultimul test de acest fel a avut loc în 2017.

Marți, la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a reiterat faptul că SUA nu au nicio intenție ostilă față de Coreea de Nord, iar exercițiile militare cu Coreea de Sud “sunt de natură pur defensivă”. În același timp, a precizat însă că vor exista “costuri și consecințe profunde” dacă Coreea de Nord va relua testele nucleare.