Potrivit Euronews, imagini încă neconfirmate, postate pe rețelele de socializare, indică o mobilizare masivă de tancuri rusești la granița cu Ucraina, precum și pe teritoriul Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

Săptămâna aceasta, misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a raportat sute de încălcări ale armistițiului în zonele din Ucraina controlate de separatiștii filo-ruși.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a confirmat că operațiunile rusești au dus la moartea a patru soldați ucraineni în partea de est a țării și rănirea altor doi. De asemenea, Pentagonul a ridicat nivelul de alertă, din cauza intensificării activităților Rusiei în Europa de Est și Arctica, în contextul reluării confruntărilor între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Moscovei să oprească escaladarea militară și ”să își reafirme imediat și necondiționat angajamentul față de un regim de încetare a focului”. Cu toate acestea, Rusia a răspuns că este liberă să-și transfere trupele pe propriul teritoriu și a subliniat că acestea nu reprezintă nicio amenințare. 

Peter Dickinson, redactor șef la Atlantic Council, a declarat pentru Euronews că o invazie a Rusiei în Ucraina nu poate fi exclusă complet. “În 2014 nimeni nu credea că Ucraina ar putea fi invadată sau că Ucraina de est ar putea fi ocupată, dar a fost. Nu poți exclude nimic”. 

Dickson consideră că, dacă ar avea loc o invazie, ”cea mai probabilă amenințare ar fi probabil la sudul Ucrainei, în teritoriul dintre estul separatist al Ucrainei și Crimeea.”