Potrivit CNN, o parte din zgârie norii din Tel Aviv au fost ascunși de fumul degajat de focurile aprinse de protestatari pe străzile orașului și pe Autostrada Ayalon. Lungi coloane de oameni, cerând apărarea democrației, au blocat străzi și poduri, duminică seara, după ce prim-ministrul a anunțat demiterea ministreului Apărării, Yoav Gallant.

Biroul premierului israelian a transmis un comunicat de presă în care informează că “premierul Benjamin Netanyahu a decis revocarea din funcție a ministrului Apărării Yoav Gallant”, fără însă a oferi detalii.

Sâmbătă, ministrul israelian al Apărării a cerut guvernului în exercițiu să renunțe pentru o perioadă de timp la controversatul plan privind modificarea sistemului judiciar, argumentând că disputa acerbă privind măsurile de pe masa executivului reprezintă un pericol la adresa securității naționale. “Această divizare tot mai profundă se infiltrează în instituțiile militare și de securitate ale statului – reprezintă un pericol pentru securitatea Israelului. Nu voi susține acest lucru. Legislația trebuie să fie suspendată în acest moment”, a declarat Yoav Gallant, în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat a Israelului.

Deși alți membri ai coaliției de guvernare și-au exprimat îndoielile cu privire la modificarea sistemului judiciar, ministrul Apărării este primul oficial guvernamental care a vorbit public despre opinia sa contrarie față de proiect.

Proiectul este considerat abuziv, având ca scop limitarea puterii Curții Supreme în ceea ce privește posibilitatea de a se opune măsurilor propuse de executiv şi de a spori influența guvernului în alegere judecătorilor. În urma prezentării planului de reformare a sistemului judiciar, sute de mii de israelieni au ieșit în stradă pentru a protesta. În urmă cu două săptămâni, la Tel Aviv a avut loc cel mai mare protest din istoria Israelului.