Republica Moldova a intrat în criză politică după ce premierul Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia într-un briefing de presă. Ea fusese învestită în funcție în august 2021. Președintele Maia Sandu i-a acceptat demisia și a anunțat că, după consultările cu partidele parlamentare, l-a desemnat candidat la funcția de premier pe actualul consilier prezidențial Dorin Recean.

  • De ce a demisionat premierul Gavriliță? Potrivit informațiilor G4Media, demisia premierului a fost cerută de președintele Maia Sandu încă din noiembrie anul trecut, deși Natalia Gavriliță este prim-vicepreședinte al partidului PAS fondat de Sandu. Motivele rupturii dintre cele două sunt multiple: lipsa de viteză a reformelor în domenii-cheie (justiție, energie, integrarea europeană), lipsa de vizibilitate politică a premierului Gavriliță, dar și nemulțumirea socială crescândă, pe fondul unei crize economice majore

Dorin Recean, noul premier desemnat al Republicii Moldova: politician pro-occidental specializat în chestiuni de securitate, loial Maiei Sandu, considerat mână forte.

Ora 15:50 Premierul desemnat Dorin Recean a declarat că va trece imediat la formarea noului Guvern de la Chișinău și a vorbit despre prioritățile mandatului său, în frunte cu bunăstarea socială și securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Recean a subliniat că dominanta mandatului său este integrarea în Uniunea Europeană:

  • ”Să oferim mai multe resurse în domeniul de afaceri, în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, să avem locuri de muncă, salarii mai mari și bunăstare. De la al Doilea Război Mondial încoace suntem în cel mai înalt risc de provocări. Dominanta programului de guvernare este integrarea europeană”.