Statele Unite au inclus Croația în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o ședere de până la 90 de zile, anunță Reuters.

Cu începere cel târziu de la 1 decembrie, Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) va fi actualizat spre a le permite cetățenilor croați să aplice pentru a călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri pentru o durată de până la 90 de zile fără a obține viză, arată Agerpres.

Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a nominalizat în mod oficial Croația pentru includerea în programul de scutire de la obligativitatea vizelor (Visa Waiver). Propunerea de includere în programul de ridicare a vizelor vine după ce, anul trecut, Croația, a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor. Documentul furnizează o bază legală pentru schimbul de date privind pasagerii în scopul depistării, investigării și altor activități legate de prevenirea terorismului și altor infracțiuni grave transfrontaliere și reprezintă un pas important în direcția includerii în Visa Waiver.

Croația, Bulgaria, România și Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetățeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză. În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.

Cu o rată de refuz de peste 10%, România nu îndeplinește criteriul necesar pentru incuderea în programul de scutire de vize.