O companie austriacă a fost nevoită, joi, să anuleze o cursă aeriană de la Viena cu destinația Moscova, după ce Rusia nu a fost de acord cu schimbarea rutei avionului, care trebuia să treacă prin spațiul aerian al Belarusului. 

Uniunea Europeană a interzis companiilor care operează în țările blocului comunitar să mai intre în spațiul aerian al Belarusului, după ce această țară a deturnat un avion comercial pentru a aresta un jurnalist de opoziție care se afla la bord.

„Austrian Airlines a suspendat zborurile în spațiul aerian al Belarusului pe baza unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Siguranța Zborurilor. Din acest motiv, era necesar să ne adaptăm ruta de zbor pentru cursa de la Viena către Moscova. Schimbarea rutei trebuia să fie aprobată de autorități, dar autoritățile ruse nu au dat această aprobare. Ca urmare, Austrian Airline a fost nevoită să anuleze zborul de azi de la Viena la Moscova”, a comunicat compania austriacă, citată de agenția TASS.

Miercuri, un avion al companiei bieloruse Belavia, care a decolase de la Minsk spre Barcelona, s-a întors din drum după ce s-a învârtit câteva zeci de minute în spațiul aerian al Belarusului, în apropiere de granița cu Polonia, unde urma să intre în spațiul aerian al Uniunii Europene. 

Consiliul European a cerut blocarea accesului avioanelor din Belarus în spațiul aerian al UE, după incidentul în urma căruia un avion Ryanair a fost deturnat spre Minsk.

Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia i-au cerut eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.

Rusia este singura țară care până acum s-a exprimat în favoarea Belarusului în scandalul deturnării avionului companiei Ryanair. Într-o declarație de presă a purtătorului de cuvând al Kremlinului, Rusia a susținut că „nu vede motive” pentru a nu crede explicațiile invocate de Belarus privind deturnarea unui avion civil, și anume o presupusă amenințare cu bombă.

De altfel, președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, se vor întâlni vineri în orașul Soci, din Rusia.

Rusia a blocat joi nu doar zborul Austrian Airlines din Viena dar și un zbor Air France din Paris care trebuia să aterizeze la Moscova.