Curtea Constituțională a Austriei a declarat că legi luate ca masuri de prevenire a raspandirii Coronavirusului, pe care guvernul cancelarului Sebastian Kurz le-a dispus, sunt ilegale. De exemplu, interdicția generală de a intra în locuri publice în martie și aprilie este parțial neconstituțională, a anunțat instanța.

Conform acestui fapt, ar trebui să fie emise numai interdicții pentru anumite locuri și nu exista o bază legală pentru interzicerea generală a ieșirii. Tratamentul inegal al magazinelor si punctelor de desfacere si vanzare după mărime a fost, de asemenea, neconstituțional. Magazinele cu o suprafață de vânzare mai mică de 400 de metri pătrați, precum și feroneriile și centrele de grădină au fost lăsate să se deschidă din nou, după o interdicție de patru săptămâni la jumătatea lunii aprilie. Magazinele mai mari au trebuit să rămână închise mai mult timp. Nu există nicio justificare obiectivă a tratamentului inegal, s-a decis.

“Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opoziţie, într-un comunicat, în timp ce formaţiunea liberală Neos a acuzat că “acest guvern a acţionat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”. Aceste partide de opoziţie au mai cerut guvernului să plătească înapoi penalităţile impuse celor care au încălcat măsurile.