Cutremur de 7,8 pe scara Richter în Turcia. Peste 640 de morți. România trimite o echipă specializată de intervenție, după ce Ankara a cerut sprijin internațional

144

641 de persoane au decedat în urma seismului de 7,8 pe scara Richter, conform celor mai recente anunțuri ale autorităților turce și siriene, citate de Associated Press și The Guardian.

Un reprezentant al Ministerului sirian al Sănătății a informat că peste 237 de persoane au murit și circa 600 au fost rănite în Siria.

Cutremurul a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, potrivit USGS), dar a durat aproape un minut și s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter.

Primele rapoarte arată că cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori. Pe rețelele de socializare curg imagini cu clădiri prăbușite, dar oficialitățile turce încă nu au comunicat niciun bilanț.

Nouă minute mai târziu, la ora 3.26, în România, INFP a înregistrat un cutremur de 4,5 Richter și în Zona Vrancea, la o adâncime de 20 km. Constantin Ionescu, directorul INFP, a explicat pentru Biziday că între cele două cutremure nu există nicio legătură de cauzalitate: “Nu este nici o legătură între ele. Sunt plăci tectonice diferite. Dacă ar fi fost apropiate puteam să spunem că o falie a fost activată de altă falie și se activau și alte zone, precum Grecia sau Macedonia”.

Pe rețelele de socializare sunt informații privind prăbușirea mai multor zeci de clădiri. Una dintre ele a fost surprinsă chiar în momentul prăbușirii, de o cameră de supraveghre.

SURSĂbiziday