In this video grab from AFP TV taken on February 6, 2023, rescuers search for victims of a 7.8-magnitude earthquake that hit Diyarbakir, in southeastern Turkey, levelling buildings across several cities and causing damages in neighbouring Syria. (Photo by Mahmut BOZARSLAN / AFPTV / AFP)

Cutremur în Maroc. UPDATE: Bilanțul morților a trecut de 630. Peste 300 de persoane sunt rănite, 51 dintre ele fiind în stare gravă. Un cutremur de 6,8 Richter, la o adâncime de doar 18 km, s-a produs vineri noaptea, la 71 km sud-vest de Marrakech.

Update: Ministerul de Interne din Maroc a declarat că bilanțul victimelor a crescut la 632 de morți și 329 de răniți. Dintre răniți, 51 de persoane se află în stare critică.

Știrea în forma inițială: Zona este una montană, iar Ministerul de Interne se așteaptă ca numărul victimelor să fie mai mare, pentru că autoritățile nu au acoperit încă toate localitățile izolate. La Marrakech, cel mai apropiat oraș mare (900 de mii de locuitori) de epicentru, unele clădiri din vechiul centru imperial s-au prăbușit, iar televiziunea locală a arătat imagini cu minaretul căzut al unei moschei. Pe rețelele de socializare sunt imagini care arată crăpături mari în zidurile medievale ale orașului și părți din acestea care s-au prăbușit.

Centrul geofizic al Marocului a declarat inițial o magnitudine de 7,2 Richter, în zona Munților Atlas, dar U.S. Geological Survey a stabilit magnitudinea cutremurului la 6,8, la o adâncime relativ mică, de 18,5 km. Cutremurul a avut loc imediat după ora locală 23:00.

Potrivit Reuters, acesta este cel mai devastator cutremur din Maroc de după 2004, când un seism produs în nordul munților Rif a ucis peste 600 de oameni.