UPDATE 21:45: Numărul morților a crescut la peste 7.200, arată cifrele oficiale citate de BBC. Potrivit autorităților, peste 5.400 de oameni au murit în Turcia, iar numărul decedaților din Siria a trecut de 1.800.

UPDATE 14:45: Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni de zile în zece regiuni afectate de cutremurele din ultimele două zile, potrivit unui discurs citat de NY Times.

Președintele a declarat la televiziunea de stat că “Suntem față în față cu unul dintre cele mai mari dezastre care au avut loc vreodată în regiunea noastră”, după care a anunțat că numărul persoanelor decedate a ajuns la 3.500 în Turcia.

Șeful statului a anunțat că peste 53 de mii de salvatori se află în zonele afectate și că cel puțin opt mii de persoane au fost scoase până acum de sub dărâmături. De asemenea, alți cinci mii de lucrători din domeniul sănătății au fost trimiși în mai multe părți din sudul Turciei.

Mikdat Kadioglu, un specialist în managementul dezastrelor, a declarat presei turce că regula generală spune că supraviețuitorii au o fereastră de salvare de 72 de ore, după care șansele de a mai fi găsiți în viață scad. Din cauza vremii severe, a completat el, “de această dată este posibil să aibă doar 24 de ore”.

Autoritățile turce spun că numai în țara lor s-au prăbușit peste 5.600 de clădiri, sub care pot fi oameni îngropați. Purtătorul de cuvânt al ONU a declarat că 224 de clădiri din nord-vestul Siriei au fost distruse și cel puțin 325 au fost avariate.

Organizația Mondială a Sănătății estimează acum riscul deceselor la 20 de mii, după ce ieri USGS, autoritatea seismologică americană, spusese că este posibil ca numărul deceselor să atingă 10 mii de oameni.