Date guvernamentele americane arată că prețul carburanților a crescut cu 2,4% în iulie față de luna precedentă, ceea ce a determinat Casa Albă să solicite OPEC+ să majoreze urgent producția

356
A customer prepares to fuel her vehicle at a Road Ranger gas station in Princeton, Illinois, U.S., on Tuesday, June 17, 2014. Gasoline in the U.S. climbed this week, boosted by a surge in oil, and is expected to reach the highest level for this time of year since 2008.

Acesta este mesajul pe care administrația președintelui Statelor Unite, Joe Biden, l-a trimis miercuri Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliaților săi, implorându-i să facă mai mult pentru a sprijini redresarea economică globală și pentru a reduce prețurile dureros de mari pe care americanii le plătesc la pompa de carburant.

„Președintele Biden a precizat clar că dorește ca americanii să aibă acces la energie fiabilă și la prețuri accesibile, inclusiv la pompă”, a declarat miercuri consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, într-o declarație în care îndeamnă OPEC și aliații săi, conduși de Rusia, cunoscuți sub numele de OPEC+, să continue să retragă reducerile de producție – și repede.

„Deși OPEC+ a convenit recent asupra unor creșteri de producție, aceste creșteri nu vor compensa pe deplin reducerile de producție anterioare pe care OPEC+ le-a impus în timpul pandemiei [de coronavirus] până în 2022”, a declarat Sullivan. „Într-un moment critic al redresării globale, acest lucru pur și simplu nu este suficient.”

Declarația lui Sullivan a fost publicată în aceeași zi în care datele guvernamentale din SUA au arătat că prețul benzinei a urcat cu 2,4% în iulie față de luna precedentă – a doua lună consecutivă de creștere a prețurilor.

În general, prețurile la benzină au crescut cu 41,8 procente față de anul trecut în această perioadă, a arătat indicele prețurilor de consum de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA, deși o parte din această creștere poate fi atribuită așa-numitelor efecte de bază, având în vedere că cererea de petrol a fost eviscerată atunci când pandemia a lovit anul trecut și abia a început să crească din nou în vara anului 2020.

OPEC+ controlează peste 50 la sută din oferta globală de țiței. Acest lucru îi conferă o influență extraordinară asupra prețurilor petrolului, pe care cartelul le poate influența prin creșterea sau reducerea producției.

SUA pompează o cantitate mare de țiței în sine, aproximativ 20 % din producția mondială totală de petrol, ceea ce le face să fie cel mai mare producător de petrol din lume, potrivit US Energy Information Administration.

Dar consumă, de asemenea, foarte mult petrol – 21% din totalul mondial. În plus, costurile sale de producție sunt mult mai mari decât cele ale celui mai mare membru al OPEC, Arabia Saudită.

SURSĂAl Jazeera