Ziarul de afaceri rus Kommersant a confirmat marti ca informatiile personale a 7,6 milioane de alegători din statul Michigan au fost postate pe un forum rusesc de pe Darkweb de un utilizator numit Gorka9. Ziarul a declarat că a găsit, de asemenea, baze de date între 2 și 6 milioane de alegători din Connecticut, Arkansas, Florida și Carolina de Nord.

Infowatch, o companie de software care furnizează servicii de securitate a datelor, a confirmat autenticitatea bazei de date către Kommersant. Infowatch a declarat că scurgerea de date s-a produs undeva la sfârșitul anului 2019.

Informațiile includ nume, date de naștere, sex, date de înregistrare a alegătorilor, adrese, coduri poștale, e-mailuri, numere de înregistrare a alegătorilor și numere de secții de votare. Kommersant a raportat că Gorka9 a spus că datele sunt valabile începând din martie 2020.

Unii utilizatori ai forumului au reușit să facă bani din aceste date prin programul de recompensă lansat recent de Departamentul de Stat al SUA, cu scopul de a preveni interferența străină în alegerile din 3 noiembrie. Un utilizator, potrivit lui Kommersant, a susținut că a fost plătit 4.000 de dolari pentru că a oferit către Departamentul de Stat informații despre o bază de date a alegătorilor din Connecticut.

Experții intervievați de Kommersant au declarat că scurgerile din baza de date electorală din SUA sunt obișnuite din cauza sistemelor de securitate slabe.

Această scurgere de date vine într-un moment cum nu se poate mai complicat, având în vedere că agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l susține pe președintele Donald Trump, în principal prin manipularea rețelelor sociale.