Cluj-Napoca amână intrarea în carantină, deși are rata de infectare de peste 9 la mia de locuitori, al doilea din țară după Sibiu, în timp ce Baia Mare cu 6,47 cazuri la mia de locuitori a intrat deja în carantină din 11 noiembrie.

Slobozia a intrat în carantină în 13 noiembrie, decizia fiind luată după ce a ajuns la rata de 7,53 la mie. Primul municipiu reședință de județ care a intrat în carantină în al doilea val al pandemiei a fost Zalău, din 4 noiembrie, când rata de infectare era 8,47 la mie. Pentru municipiul Alba Iulia măsura a fost luată începând din 17 noiembrie, la rata de infectare de peste 9 la mie. Luni, 16 noiembrie, a fost impusă carantina și pentru municipiul Sibiu, care a depășit rata de infectare de 11 cazuri la o mie de locuitori.

Municipiul Satu Mare, unde rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 7,4 la mia de locuitori, ar urma să intre în carantină, începând de joi, 19 noiembrie. Propunerea în acest sens a fost transmisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă comandantului acţiunii – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru a emite ordinul de carantinare.

Și municipiul Bistrița urmează să intre în carantină. Procedura pentru carantinarea municipiului, ajuns la rata de infectare Covid de 9,83 la mie, a fost declanșată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Autorităţile judeţene amână, deocamdată, instituirea carantinei în municipiul Cluj-Napoca, deşi rata incidenţei cumulate a cazurilor COVID-19 pe ultimele două săptămâni este de 9,04 la mia de locuitori.

Prefectul Mircea Abrudean a invocat, luni, cinci motive pentru care nu este instituită carantina în municipiul reşedinţă.

“Cele 5 motive pentru care nu discutăm încă de carantinare în Cluj Napoca: 1. Analiza de risc a DSP nu întruneşte criteriile minimale pentru carantinare; 2. Număr mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel naţional în calculul incidenţei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei; 3. Rata mortalităţii Covid cea mai mică din ţară; 4. Capacitate paturi Covid crescută, 69 paturi ATI plus încă 27 în curs de operaţionalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână; 5. Rata incidenţei se calculează la populaţia stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulţi pozitivi care nu au nicio formă legală de şedere aici şi îmi cresc artificial rata incidenţei”, se arată într-o informare a prefectului Mircea Abrudean, transmisă luni presei.

Conform raportării GCS de luni, judeţul Cluj se situează pe locul doi la nivel naţional în privinţa indicelui de infectare cu COVID-19, după judeţul Sibiu. Incidenţa în judeţul Cluj înregistrată luni este de 7,37 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară când a fost de 7,56 la mia de locuitori.