ATS Milano – Lodi, varianta locală a direcției de sănătate publică, a trimis scrisori către 120 de medici și 300 de asistente prin care sunt informați să sunt suspendați și nu mai au drept de practică din cauza faptului că nu s-au vaccinat împotriva Covid, anunță Corriere della Sera.

Dintr-un total de aproximativ 100 de mii de lucrători din domeniul sănătății, numai în subordinea ATS Milano – Lodi, erau la începutul verii 17 mii de profesioniști care nu păreau să fi aderat la campania de vaccinare. După verificările ulterioare, au fost trimise 9.861 de scrisori prin care se reamintea angajaților că este necesară vaccinarea. Legea prevede că o a doua scrisoare este trimisă după această primă atenționare, iar dacă nici la aceasta lucrătorul nu răspunde, se declanșează măsura de suspendare. ATS trimite documentul de suspendare către angajat, către spital și organismul profesional din care acesta face parte. Întreaga procedură se desfășoară în două moduri, fie prin e-mail, fie prin poștă.

Pentru cele 3.591 de persoane contactate prin e-mail, procesul a fost finalizat la sfârșitul lunii iulie și au fost trimise 941 de documente de suspendare. Dintre destinatari, foarte puțini au lucrat în spitale și foarte puțini au fost medici: doar 16. Printre alții, au existat 21 de asistenți medicali, 92 de biologi, 68 de medici veterinari, dar mai ales cei 335 de psihologi și 391 de tehnicieni în radiologie, de laborator și kinetoterapeuți. Din cele 941 de cadre medicale, între 200 și 300 au fost readmise în sistem, deoarece au fost vaccinate sau au prezentat documente justificative.

Procesul prin poștă, care a implicat 6.270 de operatori, este mult mai îndelungat, abia la sfârșitul lunii iulie a fost trimisă a doua scrisoare de avertizare. Aproximativ jumătate din acest grup a început să vaccineze sau să ofere ATS o scutire legitimă. Astăzi, așadar, primele actele de suspendare sunt acestea 420, dar alte 3.000 sunt pe drum. Din acest grup, sunt aproximativ o mie de medici din 120 în spitale, ceilalți sunt freelanceri și unii medici generaliști.