Departamentul de Justiție al SUA a dezvăluit miercuri o propunere legislativă care urmărește revizuirea imunității juridice pentru companiile de internet și urmează cererea președintelui Donald Trump de la începutul acestui an de a combate din libertățile giganților tehnologici.

Propunerea își propune să reformeze secțiunea 230 din Legea privind decența în comunicații (Communications Decency Act), care oferă platformelor tehnologice mari, precum Google GOOGL.O și Facebook FB.O, ale Alphabet, protecție împotriva răspunderii asupra conținutului postat de utilizatori.

Proiectul de lege ar avea nevoie de aprobarea Congresului și este puțin probabil să aibă efect până cel mai devreme anul viitor. Există mai multe acte legislative care se afla în dezbatere in Congres si care urmăresc să limiteze aceeași imunitate.


Propunerea Departamentului Justiției prevede în primul rând că, atunci când companiile de internet „distribuie în mod intenționat materiale ilegale sau conținut moderat cu rea-credință, Secțiunea 230 nu trebuie să le protejeze de consecințele acțiunilor lor”. In plus, propune o serie de reforme pentru a se asigura că platformele respective sunt transparente si responsabile în ceea ce privește deciziile lor atunci când modifica sau elimină conținut. De asemenea, revizuiește definițiile existente ale secțiunii 230 cu un limbaj mai concret care oferă mai multe îndrumări utilizatorilor și instanțelor.

Trump, în mai, a cerut Departamentului Comerțului să depună o petiție prin care să solicite Comisiei federale de comunicare să limiteze protecția în temeiul secțiunii 230, după ce Twitter a avertizat cititorii în luna mai să-și verifice mesajele despre afirmațiile nefondate de fraudă în votul prin poștă. Petiția este încă în curs.

Un grup care reprezintă mari companii de internet, inclusiv Facebook, Amazon.com Inc AMZN.O și Google, au îndemnat FCC să respingă petiția, spunând că este „greșită, nu are fundament în legislație și pune serioase probleme de politică publică”.