Într-un editorial Bloomberg publicat ieri se arată că finanțarea pentru dezvoltarea vaccinului anticoronavirus de către compania Pfizer a venit de la statul german și nu din partea SUA, după cum susțin numeroși oficiali americani.

Se spune că succesul are mulți autori, iar datele încurajatoare din vaccinul experimental Covid-19 de la Pfizer Inc. au făcut că mulți oficiali de la Washington să își abroge merite pentru asta. Vicepreședintele Mike Pence s-a numărat printre acești oficiali ai administrației Trump, susținând că sprijinul din programul guvernamental Operation Warp Speed a contribuit la accelerarea dezvoltării vaccinului, care s-a dovedit a fi cu eficiență de peste 90% în prevenirea infecțiilor simptomatice Covid-19 într-o analiză intermediară.

Se pare însă că Pfizer nu a primit nicio finanțare din partea Operațiunii Warp Speed a guvernului american pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului. Mai degrabă, partenerul său, BioNTech SE, a primit bani – însă de la guvernul german nu cel american.

BioNTech este creditat pentru contribuția tehnologiei ARN messenger, care determină organismul să producă o proteină cheie din virus, creând un răspuns imun. Compania de biotehnologie a avut deja un istoric de colaborare cu Pfizer la vaccinurile antigripale, iar în martie au încheiat un acord pentru a co-dezvolta o soluție de prevenire împotriva Covid-19 la site-urile de cercetare atât din SUA, cât și din Germania. Cele două companii au început testarea umană a vaccinului în aprilie, înainte ca existența programului guvernamental american Operation Warp Speed ​​să fie dezvăluită public.

Berlinul a acordat companiei germane 445 milioane de dolari într-un acord în septembrie pentru a ajuta la accelerarea vaccinului prin dezvoltarea capacității de producție și dezvoltare pe piața sa internă.

Între timp, ceea ce au făcut SUA a fost să cumpere sute de milioane de vaccinuri în avans pentru a se asigura că americanii sunt printre primii în linie care primesc vaccinul dacă i se acordă o autorizație de utilizare de urgență sau o aprobare de la FDA. Administrația Trump a convenit în iulie să plătească aproape 2 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 500 de milioane în plus, odată ce autorizația va fi eliberată.

Ca parte a acestui acord, SUA vor decide cine primește vaccinul mai întâi și vor colabora cu companiile dezvoltatoare pentru sprijin logistic. În timp ce majoritatea companiilor dezvoltatoare de vaccinuri care au fost exploatați de Warp Speed își vor distribui dozele printr-un parteneriat guvernamental cu McKesson Corp., Pfizer gestionează propria livrare a produselor sale. Compania a proiectat containere reutilizabile care pot menține dozele la temperaturi foarte reci și organizează flote de camioane și zboruri pentru a le transporta. Operațiunea Warp Speed este creditată cu accelerarea de-a lungul mai multor alte programe de vaccinare, inclusiv unul de la Moderna Inc., care utilizează o tehnologie similară cu cea a Pfizer și ar putea produce date de testare la sfârșitul acestei luni. Operațiunea de vaccinare rapidă a administrației Trump, condusă de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, Departamentul Apărării și alte agenții, s-ar putea dovedi a fi motivul pentru care mulți americani primesc un vaccin în 2021, chiar dacă nu este făcut de Pfizer.

Unii republicani, inclusiv Donald Trump Jr. și senatorul din Texas, Ted Cruz, au pus sub semnul întrebării momentul lansării de către Pfizer a datelor sale pozitive despre vaccin luni, aproape la o săptămână după alegerile prezidențiale – cu implicația că informațiile ar fi putut schimba rezultatul și ar fi putut înclina balanța către președintele Donald Trump, care a pierdut în fața fostului vicepreședinte Joe Biden.

Oficiali ai Pfizer au declarat pe 27 octombrie, cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, că nu s-a atins pragul pentru cazurile pozitive care i-ar fi permis să raporteze datele. După aceea, s-au revizuit protocoalele de testare pentru a crește pragul mai mare, după ce s-a consultat cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente cu privire la ceea ce ar fi acceptabil pentru a obține aprobarea. FDA a fost sub presiunea oamenilor de știință pentru a stabili standarde dure pentru un vaccin, astfel încât americanii să simtă că a fost riguros verificat și este sigur de utilizat. Dacă Pfizer nu și-ar fi ridicat pragul ca răspuns la recomandările FDA, este posibil să fi ajuns la nivelul inferior al celor 32 de cazuri pozitive înainte de alegerile din 3 noiembrie. Dar nu este clar când procesul a atins acest număr. Compania nu a aflat că a depășit noul prag revizuit de 62 de cazuri pozitive până duminică.

De-a lungul timpului, cei mai importanți directori ai Pfizer au încercat să combată suspiciunile că noutățile despre vaccin au fost influențate de actorii politici. Directorul executiv Albert Bourla a spus în repetate rânduri că gigantul farmaceutic a evitat să primească banii de la stat, din taxele contribuabililor, în scopuri de cercetare și dezvoltare.