Armata israeliană a anunțat marţi că a ucis 15 membri ai unor grupări armate palestiniene în Fâşia Gaza, împotriva căreia Forţele aeriene israeliene au lansat 130 de lovituri de ripostă, în urma tirurilor de rachete lansate asupra statului evreu, relatează AFP, Reuters şi agenţia israeliană de presă TPS.


Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a precizat că forţele israeliene au lovit “130 de ţinte militare aparţinând în principal mişcării Hamas” şi au ucis 15 membri ai Hamas şi ai Jihadului islamic, principalele mişcări islamiste din enclava palestiniană.

Purtătorul de cuvânt a spus că este vorba despre “faza iniţială a ripostei asupra unor ţinte militare din Gaza”. “Suntem pregătiţi pentru o escaladă. Nu ne vom opri până nu vom provoca ample daune Hamas. Este o chestiune de zile, nu de ore”, a adăugat el.


Potrivit armatei israeliene, 200 de rachete au fost lansate începând de luni asupra Israelului dinspre Gaza, peste 90% fiind interceptate de scutul antirachetă “Domul de fier”. Serviciile de salvare israeliene au indicat că mai multe persoane au fost rănite.

Autorităţile locale din Gaza au afirmat la rândul lor că loviturile israeliene au provocat 22 de morţi, inclusiv nouă copii.
Şcolile din sudul Israelului au rămas închise marţi, fiind aşteptate noi tiruri ale Hamas.


Schimbul de focuri are loc pe fondul violenţelor din Ierusalimul de est, unde luni circa 520 de palestinieni şi 32 de poliţişti israelieni au fost răniţi în ciocniri pe Esplanada Moscheilor – al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului – precum şi în alte zone.
Violenţele au coincis cu “Ziua Ierusalimului, care marchează în calendarul ebraic preluarea părţii de est – locuită de palestinieni – a Oraşului sfânt de către armata israeliană, în 1967.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit luni de urgenţă, dar fără să se pună de acord asupra unei declaraţii comune, Statele Unite considerând că „un mesaj public nu este oportun în acest stadiu”, potrivit diplomaţilor.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a lansat un apel la „dezescaladare”. „Violenţa trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să se angajeze în dezescaladare, să reducă tensiunile, să ia măsuri concrete pentru a calma lucrurile”, a insistat el.

Franţa a avertizat împotriva unei „escaladări de mare amploare”.

„Franţa face apel la toţi actorii să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi să se abţină de la orice provocare pentru a permite o revenire la calm cât mai curând posibil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

„Explozia semnificativă a violenţei în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, precum şi în Fâşia Gaza şi împrejurimile sale, trebuie să înceteze imediat”, potrivit unui purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Tirurile de rachete din Fâşia Gaza asupra populaţiei civile din Israel sunt complet inadmisibile şi alimentează escaladarea”, a adăugat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

Berlinul, prin vocea ministrului său de externe, a cerut „tuturor părţilor” să „evite alte victime civile”.

„Nimic nu justifică tirul de rachete asupra populaţiei civile israeliene”, a adăugat Heiko Maas pe Twitter, pentru care aceste tiruri nu conduc „cu siguranţă la rezolvarea conflictului”, ci mai degrabă la „o nouă escaladare fără sens”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat ceea ce el a numit „terorismul” israelian la Ierusalim. În plus, liderul de la Ankara a afirmat că va face „tot ce poate pentru a mobiliza lumea, în special musulmană, pentru a pune capăt terorismului şi ocupaţiei israeliene”, potrivit preşedinţiei turce.

„Nu i-a fost suficient regimului israelian să fure terenurile şi casele oamenilor, să creeze un regim de apartheid şi să refuze vaccinarea civililor sub ocupaţie ilegală. A trebuit să împuşte credincioşi nevinovaţi în a treia cea mai sfântă moschee a Islamului”, a declarat pe Twitter ministrul iranian de externe, Javad Zarif.

Iranul a îndemnat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite să condamne ceea ce a numit „crima de război” a Israelului la Ierusalim.

Papa Francisc a făcut apel duminică la încetarea violenţelor la Ierusalim.

„Violenţa alimentează violenţa. Trebuie oprite aceste ciocniri”, a spus el într-un mesaj după rugăciunea duminicală.

Suveranul Pontif le-a cerut părţilor implicate să facă în aşa fel încât „identitatea multireligioasă şi multiculturală a Oraşului Sfânt să poată fi respectată şi fraternitatea să prevaleze”.