O scurgere de petrol în largul coastei rusești a Mării Negre în weekend s-a extins pe o suprafață de aproape 80 de kilometri pătrați și a fost mult mai mare decât se credea inițial, au declarat miercuri oamenii de știință de la Academia de Științe a Rusiei (RAN), citând imagini din satelit.

Scurgerea a avut loc în timp ce petrolierul Minerva Symphony, sub pavilion grec, a preluat petrol la terminalul maritim Yuzhno-Ozereyevka, în apropiere de Novorossiysk, în sudul Rusiei, a declarat luni Consorțiul Caspian Pipeline Consortium, care deține terminalul.

Consorțiul, care transportă petrol din Kazahstan, a declarat luni că deversarea s-a întins pe o suprafață de 200 de metri pătrați și a implicat 12 metri cubi de petrol. Acesta a precizat că scurgerea a fost izolată rapid și nu a reprezentat o amenințare pentru oameni sau animale sălbatice.

Dar miercuri, institutul de cercetare spațială al RAN a declarat că o imagine din satelit realizată duminică și studiată de doi oameni de știință ai RAN a arătat că scurgerea a acoperit o suprafață mult mai mare.

“Potrivit calculelor lor… zona poluată cu petrol în momentul imaginii radar a ajuns la aproape 80 de kilometri pătrați”, a precizat acesta într-o declarație pe site-ul său.

“Pata de petrol se întindea de la țărm în largul mării pe o distanță de 19 kilometri pe 8 august”, a precizat aceasta.

Consorțiul CPC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Viceprim-ministrul Viktoria Abramchenko a ordonat organismului de stat de supraveghere a mediului să evalueze amploarea și impactul deversării.