The Guardian descrie prima apariție publică (prin video din închisoare) a lui Aleksei Navalnîi de când a încetat greva foamei. Navalnîi a apărut ieri pe ecranul tribunalului “slăbit”, “sfrijit” („gaunt”, scrie The Guardian), ras în cap, epuizat, după ce a pierdut 22 kg în trei săptămâni de greva foamei. „De nerecunoscut”, constată, în Italia, Corriere della Sera.

Navalnîi a apărut, prin video, în fața tribunalului pentru a răspunde de acuzația de “defăimare” împotriva unui veteran de război care vorbise în favoarea prelungirii mandatelor lui Putin în fruntea Rusiei. Adresându-se judecătorului, Navalnîi a vorbit despre Putin ca despre „regele gol” («Ваш король-то голый!») referindu-se la povestea lui Andersen Hainele Împăratului.

Separat, într-o înregistrare audio difuzată de televiziunea rusă independentă Dojd („Ploaia”), Navalnîi a spus: « Ieri m-au dus la baie (…). Era o oglindă acolo și m-am privit: am ajuns un sinistru schelet» (“ein „furchtbares Skelett“, traduce Frankfurter Allgemeine Zeitung”).

Ziarul rus de opoziție Novaia Gazeta oferă un reportaj complet din sala tribunalului, inclusiv cu transcrierea amănunțită a dialogurilor pronunțate și pune ca titlu fraza provocatoare a lui Navalnîi aruncată celor care-l judecau: «Vă consider pe toți niște trădători și niște ocupanți!»

Tot ieri, principalii săi colaboratori, Leonid Volkov și Ivan Jdanov, au fost numiți ca „suspecți” în crearea unei organizații non-guvernamentale „criminale” care poate pune în pericol drepturile cetățenilor, acuzație pentru care ei riscă până la patru ani închisoare.

Cei doi au anunțat închiderea întregii rețele de centre regionale ale organizației, lor fiindu-le imposibil să lucreze în aceste condiții.

Soția lui Navalnîi, Iulia, era de asemenea prezentă la tribunal, iar el i s-a adresat, spunându-i că pentru a reveni lent la normal după trei săptămâni de greva foamei poate mânca 450 de calorii pe zi, respectiv câteva linguri de terci de ovăz și că până acum el nu a reușit să convingă conducerea penitenciarului să-i dea legume proaspete.

Apelul lui Navalnîi de a obține clasarea acuzației de „defăimare” împotriva veteranului de război a fost respins.